Stäng fönster Örnsköldsvik kn, GRUNDSUNDA PRÄSTBORD 1:1 M.FL. GRUNDSUNDA KYRKA

Kyrkotomten
Tomten ligger i ett svagt höjdläge med flack mark utom i öster där marken har starkare nivåskillnader. Marken sluttar från norr mot söder. Ursprungligen en tämligen liten tomt med kyrkan centralt. Idag närmas L-formig, kringgärdad av kraftiga murar av tuktad gråsten, ca 1m hög, möjligen anlagd under1800-talets andra hälft kompletterad mot norr 1930-talet?. I öster saknas ca femton meter av muren utanför sakristian, liksom i väster där ett femtiotal meter gränsar mot gräsmatta

Kyrkogården har utvidgats flera gånger, både mot öster och i söder under 1900-talet. Stora delar upplevs som lummiga och parkliknande med stor andel uppvuxna lönnar, björkar, almar/lindar. Gräsytor i utvidgade delar, mera grus i äldre del, särskilt som hela södra gamla delen lagts om 2006 och bara har grus på gångar och gravar.

Mot öster en brant terassering intill kyrkan, med nio stegstrappa i sågad granit, svart rundstålsräcke. I söder också en ännu högre nivåskillnad, trappan här med elva steg, dubbla löp, vilplan sedan fyra steg till upp till äldre tomten. Svart räcke med fyrkantstål och plattstål.

Nuvarande huvudingång, belägen norr om kykobyggnaden, med smidda järngrindar i dekorativt mönster. Strax innanför denna en klockstapel i trä uppförd 1794 av Lars Pettersson-Grundström, Umeå. Stapeln i sk "bottnisk" stil, vilken var vanlig under 1700-talet från Ångermanlands kustland upp till övre Norrland och Finland. Stilen karaktäriseras av staplarnas tornlika höga resning, byggd i tre kubformade enheter i uppåt avtrappande skala, vilka åtskiljs av karnissvängda takfall. Den översta kuben eller lanterninen avslutas i regel med en lökformad huv med spira.

Klockstapeln
Grundsundas klockstapel står på naturstensgrund med fogad sten. Stående panel i bottenplanet, stående locklistpanel i den ovanligt höga klockvåningen där tre klockor återfinns, två från 1700-talet, en från 1964. Lanterninen klädd i stående brädpanel med vit målning. Här finns ett fast enluftsfönster med tio spröjsade glas i vardera väderstreck, vit målning. Gulmålat listverk och takfotslist. Samtliga takytor med rundspån. Rödtjära blandad med vanlig tjära. Ett elektriskt tornur inmonterades 1917 i lanterninens nedre karnissvängda tak, tillverkning av firma Tornberg, Stockholm, urtavlor i samtliga väderstreck. Intill dessa i vardera hörnet en dekordetalj i trä med vitmålat klot Sedan 1952 eldriven klockringning. Dubbla ljudluckor i trä med utvändig diagonalställd lockpanel i samtliga väderstreck. I bottenplanet toalett installerad.

Gravkapell
Längre ner i sydväst finns ett gravkapell från 1960-talet samt intill detta förråd och församlingshem.