Stäng fönster Nyköping kn, BJÖRKLUNDA 1:3 HALLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan och kyrkogården omges av en kallmur som delvis fungerar som stödmur. Innanför muren löper en trädkrans av ädellövträd där några träd är borttagna. Ingångar till kyrkogården finns i väst och öst med murade grindstolpar som avslutas med trähuv krönta av små träurnor, grindar av smide.

Kyrkogården är gräsbevuxen, med få raka grusgångar utefter kyrkobyggnaden. Gravarna är i huvudsak placerade öster och norr om kyrkan.

Den öppna klockbocken är byggd på en bergknalle nordväst om kyrkan, strax utanför kyrkogårdsmuren. Klockbocken bär en klocka, som göts år 1730 av M. Hultman i Norrköping. Klockstapeln renoverades grundligt år 2005, då syllar och snedsträvor byttes ut. I samband med renoveringen kunde mittstolparnas avverkning dateras till åren 1491 – 1521. Stolparna är klädda med äldre näbbspån, medan syllarnas spåninklädnad är från 2005. Klockhuven består av ett sadeltak, där takfallen är klädda med svartmålad plåt, medan gavlarna är klädda med spån.

Eva Wockatz, inventeringstillfället.