Stäng fönster Gotland kn, HAMRA KYRKOGÅRDEN 1:1 HAMRA KYRKA

Beskrivning
Hamra kyrkogård är nära nog kvadratisk till sin utformning. Den södra delen av kyrkogården har under lång tid använts som begravningsplats och den västra delen verkar ha börjat användas på 1930-talet. Kyrkogården uppvisar ett varierat urval av gravvårdstyper från sekelskiftet 1900 och fram till vår egen tid. På kyrkogården fanns vid kyrkogårdsinventeringens genomgång 1996 164 synliga gravar.

Kyrkogården omges av murar av kalk- och sandsten, delvis kallmurade och delvis bruksmurade. Murarna har en ålderdomlig karaktär och verkar vara av hög ålder. I den östra muren ingår bindstenar för hästar.
Huvudentrén utgörs av en medeltida trappgavelsport som är belägen mitt på den östra mursträckningen, i portalen finns pargrindar av järn med årtalet 1887. Öppningen på den norra mursträckningen är försedd med järngrind av enkel utformning.

Gångar längs med kyrkobyggnadens östra och södra sidor, från norra grinden en smal gång mot kyrkan. Gångarna är belagda med grus samt kalk- och sandstenshällar längs med södra fasaden. Lyktstolpar finns i anslutning till gångarna (2 st.). Fasaderna belyses med spotlights placerade i kyrkogårdens hörn.

Utmed murarna står lövträd, delvis självsatta och delvis planterade, i huvudsak utgörs de av oxlar, samt några askar och en lind. Utmed södra mursträckningen är häckar planterade, syrener längs delar av de östra och södra murarna. I övrigt domineras kyrkogården av gräsmattor.

Intill den östra muren står en medeltida gravhäll, samt tre runristade gravhällar.

Övriga byggnader på kyrkogården

Utanför kyrkogårdens östra del står två byggnader, dels likvagnsboden i norr och präststallet i söder.

Likvagnsbod
Likvagnsboden är uppförd direkt utanför kyrkogårdens östra del. Den är utvändigt klädd med rödfärgad locklistpanel, dubbelportar på båda gavlarna. Taket täcks med pannplåt på ett spåntak.

Präststall
Präststallet är uppfört av sten med gavelspetsar av trä utanför kyrkogårdens sydöstra hörn. Stenväggarna är grovt putsade och kalkade. Dörrbladen har liggande panel. Sadeltaket är belagt med enkupigt tegel och nockpannor, liggande på ett spåntak. Gavlarna har dubbla vindskivor. På södra sidan hänger en brandstege, på norrsidan en dörr till ett mindre förrådsrum.
I den östra kyrkogårdsmuren finns en medeltida stiglucka (trappgavelsport) av sandsten med järngrindar.