Stäng fönster Kungälv kn, TORSBY 13:1 TORSBY KYRKA

Beskrivning
TORSBY KYRKA ligger helt omgiven av sin kyrkogård. Kyrkan ligger i norra delen av kyrkogården, som är helt omgärdad av en stenmur. Ingångar i öster, norr och väster genom smidesgrindar mellan putsade grinstolpar, vilka kröns av skifferplattor med små stenklot som ligger på kapitäl av kalksten. Grindarna är av modernare datum men grindstolparna kan vara samtida med kyrkan (dvs mitten av 1800-talet). Ingångar finns också i södra delen till de yngre utvidgningarna.
Innanför muren i nordöst, norr och väster står höga uppvuxna och delvis hamlade lövträd med täta kronor (oxel, kastanj, ask, alm). Längs sydöstra delen av muren står yngre träd, som ännu inte vuxit i kapp de äldre. Gångarna från grindarna till kyrkan, gången runt om kyrkan samt några andra gångar är belagda med modernare marksten av betong, övriga gångar, vilka är anlagda i rutnätssystem, är grusade. Tätt med gravar i de gräsbevuxna kvarteren, med stor variation på gravvårdarnas utseende. Särskilt närmast kyrkan finns en del äldre gravar från främst 1900-talets början, med många höga och halvhöga vårdar. En stor andel av gravarna på denna äldre del har också gravramar. I det nordöstra hörnet, mellan långhus och sakristia, står några äldre gravhällar lutade mot väggen.

Kyrkogårdens äldre del innehåller i sig utvidgningar, den senaste från 1915-16. Söder om den äldre delen ligger en utvidgning från 1960, även den omgiven av en mur, och med gräsbevuxna kvarter mellan gångar i rutnätssystem. Mindre och glest placerade lövträd finns innanför muren, och låga rygghäckar inne i kvarteren. Mitt i denna del ligger också en springbrunn. I sydväst ligger den senaste utvidgningen, från 2000. Även denna del är omgiven av en mur, med lövträd planterade innanför. Gräsbevuxna kvarter, ännu nästan utan begravningar. I mötet mellan den äldre delen och denna yngsta del står några äldre gravvårdar uppställda.