Stäng fönster Vara kn, VEDUM 3:186 VEDUMS STATIONSHUS

Beskrivning
Vedums järnvägsstation är ett exempel på de stationshus som uppfördes efter den smalspåriga järnvägen Uddevalla - Vänersborg - Herrljunga, efter ritningar av Claes Adelskiöld.
Stationshuset i Vedum är byggt i trä i 1½ våning med fasader med liggande panel. På båda långsidorna skjuter en mittfronton ut från fasadlivet. Interiören ibland annat väntsalen, präglas av en modernisering som gjordes under 1940-talet. Till stationsmiljön hör även det välbevarade avträdet som har ett likartat utseende och troligen är samtida med stationshuset.

I övrigt har stationsmiljön ändrats avsevärt de senaste åren. Perrongerna är nya och en undergång har byggts alldeles söder om stationshuset, och en parkering har anlagts norr om huset. Avträdet har flyttats ett stycke närmare stationshuset. Av den äldre stationsmiljön som kan ha omfattat ex. magasin för resgods etc. finns förutom stationshuset med avträdet inga tydliga spår.

Stationshuset blev riksbekant som inspelningsplats för filmen "Stinsen brinner".