Stäng fönster Söderköping kn, STENGÅRDEN 2:1 MOGATA KYRKA

Beskrivning
Mogata är en medeltida socken och den äldsta kända kyrkan uppfördes under tidig medeltid. Tornet behölls när den medeltida kyrkan revs 1842, och övriga grundmurar finns kvar under den nya kyrkans golv. Den nya kyrkan byggdes 1842-44 i nyklassicistisk stil. Den uppfördes av byggmästare Jonas Jonsson från Linköping som eventuellt även stod för ritningarna. Stommen är av marksten med ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti och torn i väster. Murarna är spritputsade och avfärgade i brutet vitt med slätputsade rusticerade partier. Sadeltaket har behållit sin ursprungliga skiffertäckning. Det slätputsade tornet kröns av en hög, fyrsidig sluten lanternin. Huvudingången är via tornet i väster. Interiören i empirstil domineras av altarnischen med kolonnuppburet absidvalv som svarar mot orgelläktarens halvrunda utbyggnad uppburen av kolonner. Kyrkomiljöns karaktär är välbevarad med bl a det gamla tingshuset, sockenstuga, skola och lärarbostad.
Kyrkogården omges av högvuxna parkträd och hagtornshäckar. Entréer finns i öster, söder och norr.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.