Stäng fönster Gotland kn, HEJDE KYRKOGÅRDEN 1:1 HEJDE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har oregelbundet rektangulär utformning, under 1800-talets förra hälft utvidgades den successivt åt söder, och 1949 företogs en utvidgning åt väster. Genom att muren i väster på den gamla kyrkogården bevarats kan en gammal och en ny kyrkogård klart urskiljas.

Hela kyrkogården omges av en kalkstensmur, kallmurad på östra, norra och västra sidorna, södra sidan bruksmurad. Den senare är även spritputsad och ovansidan täcks med spontade, snedställda bräder. I den norra muren ingår en gravvård. Muren mäter i söder 98 cm (71 + 27), i väster 44 m, i norr 78 m (52 + 26) och i öster 61 m. Östra muren är ca 140 cm hög. Den norra muren är terrasserad, liksom delvis den västra. Murarna kring den äldre kyrkogården är lagda 1828.

I den södra sträckningen finns två öppningar, en på den gamla delen och en på den nya. Den förra är försedd med dubbla trägrindar mellan putsade kalkstensstolpar, täckta av kalkstensplattor krönta av kalkstensklot, och den senare är utformad som en dubbel trägrind mellan murade kalkstenspelare, likaså täckta av stenplattor. I östra muren mot prästgården finns en enkel trägrind mellan trästolpar. Västra muren har i anslutning till parkeringen en enkel öppning med trägrindar.

Från de södra och östra grindarna leder grusade gångar fram till kyrkan. På den nya delen av kyrkogården löper gångar mellan kvarteren.
Utmed de gamla murarna står lövträd (lind och oxel). I den västra (nya) delen finns rosenrabatter. Kyrkogården domineras av gräsmattor.

På Hejde kyrkogård finns idag 227 (1996) synliga gravar. Den äldre delen av kyrkogården uppvisar varierande typer av gravanläggningar, bl.a. tre murade gravvalv eller tumbor. På den gamla delen av kyrkogården står en bildsten (sydost om kyrkan) och mot norra muren står ett antal gravvårdar lutade.
Även i det nordöstra hörnet av kyrkogården står en bildsten, den hittades 1936 när man grävde för att anlägga värmeanläggningen under sakristian. En skelettgrav med ett par nålar av järn har grävts fram på den gamla delen av kyrkogården.

Belysningen utgörs av belysningsstolpar utplacerade på hela kyrkogården.

Övriga byggnader på kyrkogården