Stäng fönster Stockholm kn, DAGEN 2 M.FL. SKÖNSTAHOLM

Beskrivning
Omskrivet och uppmärksammat radhusområde från 1950-talets första år i östra Hökarängen. De 24 radhuslängorna rymmer från tre till elva lägenheter och de är av flera olika typer. Typen för varje länga har valts utifrån den småkuperade terrängen; åt alla håll utom söder avgränsas bebyggelsen av skogsklädda höjder. I söder öppnar sig ett öppet landskapsparti med fotbollsplan och tennisbana.

Två gator, Söndagsvägen och Skönstaholmsvägen ändar i området och längs dessa finns såväl ursprungliga parkeringsplatser med gatsten som senare upptagna med asfaltbeläggning. Ett nät av gångvägar och stigar löper mellan längorna och genom de portiker som förbinder dem.

De spritputsade radhusen har en relativt offentlig entrésida och mer privata trädgårdssidor. Trädgårdssidornas gårdar är lummiga och på flera håll finns plank eller murar mellan lägenheterna som skapar avskildhet. Stödmurar av betong och granit förekommer på flera platser, framförallt i de östra kvarteren.

I områdets norra del återfinns dess centrum med en panncentralsbyggnad som inrymmer pizzeria i f d butikslokaler vid en platsbildning med mönsterlagda betongplattor. Två pilar är planterade i kvadrater kantade av granit. Söder om denna yta sluttande gräsremsor ned mot betongdamm med svängda former. I den grunda dammen växer näckrosor och den avgränsas av ett vitt smidesstaket med upprepade bågformer. I norra hörnet granitterrassering och bänk på mark belagd med kalksten. Parkytan och dammen är kantad av frodig lövvegetation.

På flera ställen lekplatser med bänkar och bord i järn. Sandlådor.

Vegetationen mellan längorna utgörs av klippta gräsytor och med enstaka solitärträd, mest björk, samt dungar med flera arter lövträd.