Stäng fönster Gotland kn, ALVA KYRKOGÅRDEN 1:1 ALVA KYRKA

Kyrkogården
Alva kyrkogård är rektangulär till sin utformning, en form den antagit genom sina utvidgningar. Kyrkogården har troligen utvidgats åt söder, dock okänt när, 1905 åt öster samt 1957 åt norr. Mursträckningarna mäter i söder 101 m, i öster 60 m, i norr 102 m och i väster 50 m.
Kyrkogården omges av murar av kalk- och sandsten, den sydvästra sträckningen är bruksmurad medan övriga murar är kallmurade, en putsad del förekommer i det nordöstra hörnet. Den del som torde ha tillkommit i samband med den senaste utvidgningen (norra sträckningen samt de norra delarna av de östra och västra sträckningarna) täcks av bruksmurade täckplattor. Murarnas höjd varierar mellan 90-95 cm. På norra delen av kyrkogården finns en liten del av den gamla muren kvar.
Två ingångar finns i den västra muren, den södra av de båda utgör huvudentré, den flankeras av murade stolpar krönta med klot, på marken ett järngaller. Den norra öppningen är försedd med pargrindar av järn. En öppning i söder mot prästgården är försedd med enkel järngrind. Två öppningar i den östra sträckningen är också försedda järngrindar, den södra med dubbla och den norra med en enkel grind.
Grusade gångar mellan västra och östra grindarna längs med södra kyrkofasaden, mellan tornets sydportal och prästgården, en gång i nordsydlig riktning samt längs med de södra och norra kyrkogårdsmurarna.
Gräsytorna dominerar kyrkogården, längs med murarna växer lövträd och vid de norra och västra murarna liguster. Enkla lyktstolpar finns i anslutning till gångarna.
Mursulor har påträffats i samband med grävningsarbeten 1954 söder om kyrkan. Vidare undersökningar visade att där funnits en kvadratisk byggnad (kanske en kastal) ca 8 x 8 m.
På kyrkogården fanns vid inventeringen 1996 256 st. synliga gravar.

Övriga byggnader på kyrkogården