Stäng fönster Arboga kn, BOKTRYCKAREN 5

Beskrivning
Byggnaderna på fastigheten Boktryckaren 5 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Delar av dessa kan vara ombyggda till boningshus.
Bebyggelsen på denna fastighet genomgick en mycket omfattande renovering 1975. Då revs också delar av en äldre bostadslänga. Renoveringen, tilläggsisoleringen samt det stympade taket är 70-talsmässigt och ur antikvarisk synpunkt förkastligt. Den traditionella inkörsporten till fastigheten lades igen redan 1919. Västmanlands läns museum har bedömt att bebyggelsen på denna fastighet tillkom före 1757. Under fastigheten finns 2 stycken välvda källarum som idag har ett ytskikt av betong.
En anteckning från 1769 anger att här låg en byggning med 9 rum och kök, brygghus med brännvinspanna, 2 stycken välvda källare, ladugård och andra uthus, bagarstuga och drängstuga (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970). Anteckningen stämmer med vad som kan utläsas från 1857 års karta samt dagens förhållanden.
Fastigheten ingår med stor säkerhet i den bebyggelse som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1601 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970).