Stäng fönster Ale kn, NÖDINGE-STOMMEN 9:1 NÖDINGE KYRKA

Beskrivning
NÖDINGE KYRKA ligger på en mindre höjd i sydöstra delen av kyrkogården. Kyrkogårdsanläggningen är utvidgad åt väster första gången på 1910-talet, därefter på 1970-talet och senast i slutet av 1990-talet. Den är även utvidgad norrut, det är okänt när. Kyrkogården inramas i norr och väster av Hålldammsbäcken, som ringlar sig fram i terrängen och som kantas av träd på båda sidor. I och med den senaste kyrkogårdsutvidgningen i slutet på 1990-talet anlades en träbro över bäcken rakt väster om kyrkan och ett nytt parti på andra sidan bäcken anlades. Detta parti domineras än så länge av stora gräsytor och kantas delvis av en kallmur. Södra och östra delen av kyrkogården omgärdas av en stenmur med en formklippt häck på insidan. Den del av kyrkogården som ligger söder om kyrkan har forntida ursprung. Detta område kännetecknas, liksom de övriga partierna närmast runt om kyrkan, av tätt placerade gravvårdar där samtliga har grusade ramar. Marken mellan gravarna är grusad liksom marken närmast kring kyrkan. I södra delen av kyrkogården står såväl höga som låga gravstenar, i övriga delar dominerar de låga stenarna. Längst åt norr sluttar gräsbevuxen mark ner mot ån.

Väster om kyrkan finns endast en rad med gravar, därefter följer en terrass med en plantering bestående av buskar och låga tujor. Nedanför denna ansluter ett rektangulärt kyrkogårdsparti anlagt på 1910-talet. Även här finns det många grusade ramar och marken är till stora delar grusbelagd. I norr intill bäcken ligger en liten minneslund med rundad form och portal klädd i murgröna. Där terrassen ligger idag har sannolikt en kyrkogårdsmur legat tidigare. I väster avgränsas detta parti av en häck, bakom denna ansluter åt väster de delar av kyrkogården som anlades på 1970-talet. Här är marken gräsbevuxen och gångarna belagda med asfalt. Denna del omramas till stora delar av Hålldammsbäcken, som här gör en krök. Längst åt väster ansluter den tidigare nämnda träbron.

Kyrkogården domineras av de många bevarade grusade gravramarna och de grusade markpartierna. Anläggningen präglas även av de formklippta häckarna samt bäcken och de träd som växer längs dess stränder.

Smidda grindar finns nordöst om kyrkan, i sydöst samt sydväst. I kyrkogårdens nordvästra hörn ligger kyrkvaktmästarexpeditionen, en låg byggnad med fasader av mexitegel, valmat tak täckt av betongtegel och mörkt bruna fönster- och dörrsnickerier.