Stäng fönster Lekeberg kn, KNISTA KYRKA 1:1 KNISTA KYRKA

Beskrivning
Knista kyrka omgärdas av kyrkogården i alla väderstreck, i öster är den något terrasserad och sluttande. Kyrkogården inhägnas av en kallmurad stenmur, på vissa håll med fog. Till stora delar finns en äldre trädkrans kvar kring kyrkan och den östra delen. På den östra delen finns även några äldre träd längs mittgången. Kyrkogården runt kyrkan har fyra entréer; en i väst med huggna grindstolpar av natursten krönta med lyktor och en pargrind av svart smide, den i sydväst har en enkelgrind lika den i väster och är förankrad direkt i muren, entrén direkt nordost om kyrkan har grindstolpar och pargrind av svart smide och den längst ned i nordost är endast en öppning i muren som leder in till utvidgning i nordost, troligtvis från 1970-talet. Gångsystemet är sparsamt, från västra entrén fram till kyrkans portal i väster finns en gång med plattor, från den leder grusgångar på var sida om kyrkan och möts i öster.
Utvidgningen i nordost har endast en asfalterad gång i ytterkanten, i övrigt är den bevuxen med gräs. Planterade häckar delar av kvarteren.
I väster, på andra sidan vägen, finns ytterligare en utvidgning, troligtvis från sent 1930-tal. Den omgärdas av en kallmurad kalkstensmur som i väster är indragen i en halvcirkel för att betona huvudentrén som är placerad i axel med kyrkans västportal. Det finns tre entréer till kyrkogården; den västra har grindstolpar av granit med huggna avfasade överliggare, krönta av smidda kors samt en pargrind av svart smide, från entrén leder en kalkstenstrappa ner till kyrkogården. Den norra entrén har en pargrind av svart smide och är förankrad i stag av järn, den i öster består endast av en öppning i muren och har ingen grind. Runt kyrkogården löper en trädkrans som i söder, väster och norr är planterad utanför muren. Gångarna är belagda med asfalt i övrigt är kyrkogården bevuxen med gräs. I sydöstra hörnet finns ett bisättningsrum av kalksten med plant gräsbevuxet tak.
På kyrkogården, närmast kyrkan, finns ett gravkor från 1765 för släkten von Hofsten på Villingbergs bruk.

Inventeringstillfället 2005-06-29
Esbjörnson 2000