Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 72:1 STORA SALUHALLEN

Beskrivning
Stora Saluhallen och Kungstorget är belägen inom Vallgraven, på mark som tidigare upptogs av befästningsverket. Rester av befästningen från 1600-talet finns kvar under mark som fornlämningar. Byggnadens huvudfasad vänder sig mot Kungstorget. Saluhallen inrymmer ca 40 butiker, restauranger och cafèer. Saluhallen uppfördes 1889 och är uppförd i stålfackverk med bärande synlig stomme. Fasaderna har utfackning med klinkertegel i mönstermurning. Tillbyggnad i dess östra del gjordes 1898 som anslöt till det ursprungliga. Takkonstruktionen utgörs av valvbågar i stålfackverk och taktäckningen är av plåt. Ett antal butiker på yttersidorna mot söder och norr tillkom 1906. Entrédörrarna är utbytta mot aluminiumdörrar.