Stäng fönster Sotenäs kn, ASKUM 2:12 ASKUMS KYRKA

Beskrivning
ASKUMS KYRKA ligger i nordöstra delen av kyrkogården, på en muromgärdad terrass som liksom kyrkan är åttkantig. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad fint tuktad granitmur. Utanför dess östmur går en mindre landsväg, i norr ligger en gård, i väster åkrar, och i söder parkeringsplats och församlingshem.

Innanför muren står hamlade uppvuxna lövträd. Ingångar finns i öster och söder, genom svarta smidesgrindar mellan grindstolpar av granit, i söder krönta av kors, i öster av lyktor. Ingången åt öster är den större, eftersom den vetter mot landsvägen, med grindarna placerade i ett från landsvägen indraget och muromgärdat parti.

Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt tätt, och flera har ram. Mestadels låga gravvårdar. I kyrkogårdens sydöstra del är planterat rygghäckar mellan gravraderna i en del av kvarteren. Kyrkogårdens äldre del ligger söder om kyrkan, invigd 1922, utvidgad 1945, då samtidigt murar byggdes runt hele den dåvarande kyrkogården. Kyrkogården ytterligare utvidgad åt väster 1961.

Nordväst om kyrkan, alldeles intill denna, ligger en grön UTHUSLÄNGA under pulpettak täckt med takpannor av tegel. Troligen tidigt 1900-tal.

Invid parkeringsplatsen i söder ligger FÖRSAMLINGSHEM och PERSONALBYGGNAD, moderna, av trä.