Stäng fönster Vadstena kn, ROGSLÖSA 8:1 M.FL. ROGSLÖSA KYRKA

Beskrivning
Rogslösa är en medeltida socken och är belägen i ett öppet odlingslandskap mellan Vättern och Tåkern. Den första kyrkan på platsen har sannolikt varit av trä. Den nuvarande kyrkan är uppförd av kalksten i etapper med början under 1100-talets första hälft. Korpartiet och korsarmarna är uppförda i mitten av 1200-talet med influenser från cisterciensisk arkitektur. Kyrkans sadeltak liksom tornets pyramidformade huv är spåntäckta. Kyrkan restaurerades 1958-1959 under ledning av arkitekt Erik Lundberg, då bl a ett vapenhus i söder tillbyggdes. Huvudingången är via vapenhuset i söder och genom sydportalens rikt utsmyckade dörr. Den sk Rogslösadörren är en av de förnämsta medeltida smidesdörrarna i landet. En ingång finns även på södra korsarmens östra sida. Fönsteröppningarna är spetsbågiga och försedda med kopplade bågar med blyspröjs. Interiören präglas av de medeltida byggnadsperioderna, valven och läktarbarriärernas 1700-talsmålningar samt den restaurering som arkitekt Erik Lundberg utförde 1958-1959. Kyrkomiljön är ovanligt innehållsrik med ett flertal byggnader med tidigare administrativa funktioner.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en kalkstensmur och en trädkrans. Huvudingången på den västra sidan flankeras av grindstolpar av kalkstensskivor krönta av ett kors i kalksten. Stolparna har årtalet 1794 inhuggna. Grindarna är samtida och är av svartmålat, smitt järn. Utanför kyrkogårdsmuren finns ett antal bindstolpar, några med inhuggna gårdsnamn. Norr om grinden finns en liktrappa, d v s en stentrappa på båda sidor om muren. En ingång finns även på kyrkogårdens östra sida med en grind av samma typ som vid västra ingången. Söder om grinden intill muren finns ett medeltida stenhus, som sannolikt ursprungligen har haft funktion som tiondebod. Det är uppfört av kalksten med putsade fasader. På västra sidan finns en rundbågig dörröppning med dörrblad med fiskbensmönstrad panel. På norra sidan finns en fönsteröppning med diagonalspröjsad gjutjärnsbåge. Sadeltaket är spåntäckt. Byggnaden är iordningsställd som bisättningsrum. På kyrkogårdens östra sida har ett flertal gravhällar ställts upp under en träkonstruktion. Stenarna har före kyrkans renovering 1958-1959 varit placerade i kyrkans golv.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering