Stäng fönster Örnsköldsvik kn, BJÖRNA 53:1 BJÖRNA KYRKA

Kyrkotomten
Kyrkotomten är inramad av skogspartier i alla väderstreck. I väster löper en gammal byväg förbi mot norr. Längs tomten löper i väster och söder ett vitmålat trästaket. Det står fyrkantstolpar på en grund av natursten, dem emellan diagonalställda fyrkantpinnar, som bildar rombflätverk. Två st öppna stigportar av trä i väster, gavelfrontoner över fyrkantpelare, vit målning. I norr löper en bogårdsmur med kallmurad natursten. Rest av en sådan finns också i öster med under 1960-talet utvidgad tomt utanför. Möjligen är muren flyttad till utvidgad del i norr. Terassering med kall-murad sten förekommer sydöst och nordöst om kyrkan.Här i sydöst finns ett flertal grusgravar i terasseringen med uppvuxna lönnar infogade. Strax öster uppvuxna tallar.

Grusgångar runt kyrkan som plaserats i ett höjdläge norväst på tomten med sluttning mot norr och söder. Gräsytor i gravkvarteren, några mindre med grus. Rader med uppvuxna björkar innanför staketet, även lönnar längre in utmed grusgångarna.

Gravkapellet
Sydöst om kyrkobyggnaden ligger ett gravkapell, ca 1940?, med gråmålad betongsockelvåning,i söder med pilmönstrad dubbelfasspåntad panelpardörr. Stående vitmålad lockpanel, sadeltak med rödmålad skivfalsad plåt. Tre tvåluftsfönster mot öster och väster, träspröjs, vit målning. För-längd med smalare del mot norr. Här en entré med vitmålad pardörr. Fyra plansteg granit, handikappramp i öster.