Stäng fönster Söderhamn kn, TRÖNÖ PRÄSTBOL 2:2 TRÖNÖ GAMLA KYRKA

Beskrivning
Trönö gamla kyrka är belägen på den norra sidan i den öppna dalgångsbygden längs Norralaån. Dalgångsbygden med de välbevarade byarna Långbro, Dalösa och Fly samt kyrkomiljön kring Trönö gamla kyrka utgör riksintresseområde för kulturmiljövården.

Kyrkogården ligger på en höjd och är omgiven av åkermark. Läget är högt och fritt med en vid utblick över dalgången. Bogårdsmuren är av gråsten och täcks av ett sadeltak av tjärade bräder. Stigluckor finns i öster och söder varav den ena har en övre våning med en predikoglugg ut mot kyrkogården. På kyrkogårdens västra del står en spånklädd klockstapel av ålderdomlig typ. Kyrkogården är oregelbundet sexkantig och har så varit åtminstone sedan det första karteringstillfället 1704. Sydost om kyrkogården ligger ett äldre skolhus. Prästgården är belägen i nordost. Den är biskop Nathan Söderbloms barndomshem och används som hembygdsgård och museum.

Efter laga skiftet Trönö socken försköts befolkningstyngdpunkten och en ny, mer centralt belägen kyrka uppfördes 1895. Den gamla kyrkan övergavs men fick stå kvar eftersom sockenmännen inte ville riva den, på grund av dess ålder. Enligt beslut av kyrkostämman 1913 överläts Trönö kyrka med kyrkogård till staten. Efter ett kungligt beslut 1926 förvaltades anläggningen av Kungl. Vitterhets Historie Antikvitets Akademien, sedan av Riksantikvarieämbetet som överförde förvaltningen till Statens fastighetsverk 2015.