Stäng fönster Kungälv kn, LYCKE 2:11 LYCKE KYRKA

Beskrivning
LYCKE KYRKA med omgivande kyrkogård ligger på ett mindre höjdparti och kyrkogården innehåller därför flera stödmurar och terrasseringar. Den ojämna terrängen är utfylld mot söder, väster och norr till en terrass på vilken kyrkobyggnaden rests. Den äldsta delen av kyrkogården ligger söder och väster om kyrkan och är anlagd i samband med kyrkans uppförande 1827. Den ligger huvudsakligen i en södersluttning, och har senare utvidgats ytterligare mot söder och väster 1927 och 1952 efter förslag av arkitekterna A. Lindvall och J. Samuelsson, Göteborg. Kyrkogården inhägnas av en stenmur som flyttats ut och lagts om i samband med utvidgningarna. I den ursprungliga muren mot norr ses ännu järnringar för att binda hästar. Norr om den äldre delen ligger en yngre utvidgning, där nästan inga begravningar ännu ägt rum. Öster om kyrkan är området planerat som naturvuxen park. Det ingår i kyrkogårdsanläggningen men här sker inga begravningar.

Kyrkogården är mycket lummig, med en rad med uppvuxna oxelträd innanför muren och höga almar närmast kyrkan. Grusade gångar i ett rätlinjigt gångsystem, och med gräsbevuxna kvarter. Gravarna är övervägande försedda med ramar och inslaget av höga och halvhöga gravvårdar är påtagligt. I trakten finns flera större gårdar som tidigare hade ägare med anknytning till Göteborg, och detta återspeglas också i en del av gravanläggningarna, bland annat Kilmans gravplats och den inhägnade och jugendinspirerade gravanläggningen i huggen granit för medlemmar av släkten Hallin, utformad med gravvalv, täckt av en tumba, och omgivande mur med soffa, trappor, rabatter och grusgångar.

Öster om kyrkan ligger en ekonomibyggnad av trä, ett f d bårhus med väggar av stående lockpanel målad i ljusgrått. Tak täckt med tegel. Brunmålade dörrar och snickerier. Troligen från 1900-talets början.