Stäng fönster Arboga kn, FÄLTSKÄREN 1

Beskrivning
Fastigheten Fältskären 1 ingår i den bebyggelsemiljö av handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder och ågränder. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en u-formad gårdsbildning med den öppna sidan mot ån. Fastigheterna har ofta egen brygga och en solitär byggnad i anslutning till ån. Delar av ekonomibebyggelsen är ombyggd till boningshus.
Tomterna är ofta rätt trånga och den inre gården nås som regel via en portöppning i huvudbyggnaden. Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder har tyvärr ofta en svart kulör vilket bryter mot traditionen som varit falurödfärg eller rödtjärning samt senare exempelvis pärlgrå linoljefärg på foder.
Fältskären 1 är en mycket stilig och komplett ågård innehållande i stort sett samtliga kriterier beskrivna ovan. En gård som levt med i tiden och sakta förändrats utan att man brukat allt för mycket våld på helheten. Byggnadskonstruktioner och detaljer spänner över tiden 1700-talet fram till våra dagar. På uthusen har vindskivor, knutar, fönsterfoder, luckor och portar målats svarta. Vid en renovering bör vindskivor och knutar falurödfärgas alt. rödtjäras (trätjära+falurödfärg), fönsterfoder falurödfärgas alt. bemålas med ljus linoljefärg samt luckor och portar svarttjäras (trätjära+kimrök).
Fastigheten ingår i det bebyggelseområde som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650. Gården har tillhört de förnämare vilket kan utläsas av ägarlängden som startar med riksdrotsen Per Brahe d.y. 1654. (Han ägde för övrigt också granntomten). Andra ägare har bl.a. varit rådmän, en krigskommissarie, en kyrkoherde och en guldsmed (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1969).