Stäng fönster Arboga kn, GLASMÄSTAREN 1

Beskrivning
Bostadsbyggnaden på fastigheten Glasmätaren 1 ingår i den äldre trähusbebyggelse som finns i Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus.
Bebyggelsen på denna fastighet består av ett vinkelbyggt bostadshus med traditionellt portlider till gården som ej längre är sluten enär angränsande fastighet revs i samband med byggandet av Centrumleden. Den nuvarande bostadsdelen söder om portlidret var tidigare loge. En inbyggd loftgång finns inne på gården i den del som vetter mot Nygatan. Byggnaden har fått behålla den tidigare traditionella målningsbehandlingen med linoljefärg mot gatan och falu rödfärg mot gården. Bostadshuset har också fått tillbyggnader bl.a. ett garage som tidigare varit tvättstuga. Denna tillbyggnad tillkom någon gång mellan 1879-1916. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1665 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1974).