Stäng fönster Vara kn, VARA 39:2 HOPPETS KAPELL

Beskrivning
Kapellet ligger åt norr i den nordöstra delen av en rektangulär kyrkogård. Det ursprungliga partiet utvidgades 1948 åt väster, söder och öster. Åt öster avgränsas området av en hög mur av råhuggen kalksten från detta år. På övriga sidor är lövhäckar kantade av främst björk. Kyrkogården har tre öppningar. Mitt emot Kyrkogatans ände i öster är fyra kalkstensstolpar med fasade krön. De mellersta kröns av järnkors och bär upp en omålad smidd pargrind. De på sidorna har enkla grindar i samma utförande. I det sydöstra hörnet är en likadan enkel grind. I den västra delen av södra långsidan är en öppning med fyrkantiga granitstolpar med rundade krön och smideskors. De bär upp en smidd pargrind med kors och är ditflyttade från den äldre norra delen av kyrkogården. Kyrkogårdens sydöstra hörn utgörs av ett bårhus. Vid den norra sidan av området är i nära anslutning till kapellet ett garage och en kyrkogårdsexpedition. Direkt öster om kapellets utbyggnad är en klockstapel. Kyrkogården har två parallella längsgående axlar av grusgångar, varav den norra kantas av pilar och den södra av en enkel rad av åldriga lövträd. I öster mitt för kapellet är mellan dem en minneslund från 1982 med ett träkors. Från de två axlarna löper vinkelräta grusgångar som indelar de strikta gravkvarteren med sina nord-sydliga rader. I söder är flera kvarter kantade av lövhäckar. De centrala delarna av kyrkogården har ett rikt bestånd av gravvårdar från sent 1800-tal.