Stäng fönster Lidköping kn, GAMLA STADEN 5:1 NORRA KYRKOGÅRDENS KAPELL

Beskrivning
NORRA KYRKOGÅRDENS KAPELL - Kapellet ligger centralt placerat på den rektangulära, öst - västligt orienterade, kyrkogården. Kyrkogården inramas av ett nytt trästaket samt av en trädrad. Mot trähuslängan i norr har även planterats en häck. Kyrkogården är symmetriskt anlagd. Huvudingången är placerad mot Hamngatan i väster. Den utgörs av en dubbel smidd järngrind från 1900-talets senare del. Dekoren utgörs bland annat av horisontellt placerade spetsbågar och kors. Från grinden leder en bred, asfalterad gång österut mot kapellet. Gången kantas av äldre bokar. Mitt på kyrkogårdens norra respektive södra långsida är en enkel smidesgrind av samma utförande som huvudingångens grind. Häremellan leder en annan asfalterad gång. En annan ingång mot söder, placerad längre österut, utgörs av två fyrsidiga stenstolpar. Mot öster är ännu en pargrind av järn, som nås via en asfaltgång från kapellet. Kapellet omges av gatsten, lagt i en cirkel. I hörnen mellan kapellets korsarmar är gatstenen obearbetad, men i övrigt kvaderhuggen.
De ursprungliga gravkvarteren är belägna väster om kapellet. 1889 samt 1904 utökades begravningsplatsen i öster. 1972 utökades den fram till Solhagsvägen i öster. Kvarteren består här av tämligen likartade gravvårdar åtskiljda av häckar i nord - sydlig riktning.
Väster om kapellet består gravkvarteren av mycket varierande gravvårdar från mestadels 1800-talet och början av 1900-talet. Många har stora stenar samt gjutjärnsstaket. Nära västra grinden är t ex grosshandlare Lindbecks vård med fyrsidiga stenpelare från 1853. CJ Lidboms familjegrav från 1872 har till exempel nygotisk karaktär.