Stäng fönster Örnsköldsvik kn, KYRKAN 1 ÖRNSKÖLDSVIKS KYRKA

Kyrkotomten
Placerad i det högsta läget i staden norr om centrala staden, avgränsas tomten av stadskvarter med Storgatan i öster, Parkgatan i söder, ett parkområde i väster och bostadsbebyggelse i norr. Den kuperade terrängen sluttar brant ned från nordväst. Kyrkan är insprängd på berget med monumental svängd trappentré i tre nivåer från Parkgatan. Tomten gräsbevuxen och stödmurad med bearbetad natursten i avsatser. I öster ligger ett tegelmurat församlingshem från 1980-talet ritat av arkitekt Tor Dal. Inga gravar inom området. Inmurat i terrängen norr om koret ett mindre bårhus? i brunt tegel lika församlingshem.Grusad, stensatt nedfart mot detsamma och Storgatan.

Entréplanen framför huvudentrén satt med smågatsten och gräsytorna kantsatta med granit. Smågatsten följer sedan runt om kyrkan på västra och norra sidan.