Stäng fönster Strömstad kn, HOGDAL 4:1 HOGDALS KYRKA

Beskrivning
HOGDALS KYRKA ligger omgiven av sin kyrkogård, som har sin största utbredning åt norr. Den är av medeltida ursprung och den nuvarande kyrkans föregångare låg strax intill, förmodligen på nuvarande kyrkas norrsida. KYRKOGÅRDEN är omgiven av en mångårig kallmurad kyrkogårdsmur. Ingångar finns i norr och öster genom svarta smidesgrindar mellan stenstolpar. Innanför muren växer större tuktade lövträd. Några grusade gångar mellan grindarna och kyrkan, samt runt kyrkan, i övrigt är kyrkogården gräsbevuxen.
Flertalet gravvårdar är vända åt öster, en del äldre från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, höga och halvhöga samt några järnkors. Bland dessa kyrkogårdens äldsta gravvård, rest över kaptenskan Amalia Cecilia Belfrage, 1797-1820.
En YNGRE BEGRAVNINGSPLATS finns på andra sidan om en smal grusväg öster om kyrkogården. Denna vägstump är en rest av gamla landsvägen, dvs E6:ans föregångare, som gick här fram till 1950-talet. Begravningsplatsen invigdes 1907, och är utvidgad 1969, ytterligare något vid mitten av 1980-talet. Inhägnad med lågt svart järnstaket, i öster med en låg häck. Ingång i väster mellan smala enkla stenstolpar, öppnad med dubbel järngrind. Gräsbevuxna kvarter i rutmönster utmed rak mittaxel. Utmed kanten växer tuktade oxelträd.
Invid vägen norr om kyrkogården ligger två rödmålade EKONOMIBYGGNADER av trä. Invid det sydvästra hörnet av den yngre delen ligger ett BÅRHUS från 1960. Av sten, spritputsade väggar, vita, brunmålad dubbeldörr och sadeltak under rött tegel. Ritat av G Rudner.