Stäng fönster Hudiksvall kn, FORSA PRÄSTGÅRD 3:1 FORSA KYRKA

Beskrivning
Gravkapellet är beläget väster om kyrkan med entrén i öster. Gravkapellet uppfördes år 1954 efter ritningar av Erik Fant. Byggnaden vilar på en grund av skiffer- och kalksten, är försedd med spritputs med släta omfattningar runt fönster, entréöppning och hörnkedjor och täcks av ett plåttak. Entréöppningen, som är indragen, bärs upp av två bastanta åttkantiga pelare av kalksten. Dörrpartiet är strikt utformat med en ståtlig portal och dörrblad med listverk. En dekorativ tandfris smyckar gavlarnas övre del. Fönstren är blyspröjsade och runda till formen på den norra sidan medan den södra uppvisar tre rundbågiga fönster och två runda. Invändigt är kapellet enkelt möblerat med lösa stolar och pryds av en altarmålning utförd av Gösta Bohm.

Kyrkogården omramades ursprungligen av en bogårdsmur. Enligt en uppgift från år 1709 var kyrkogården, som omslöt medeltidskyrkan, 60 meter lång och 50 meter bred. Kyrkogården har byggts ut i omgångar under 18- och 1900-talen. En urnlund anlades år 1942 och en minneslund år 1977. Kyrkogården omramas på den södra och västra sidan sedan år 1844 av ett dekorativt järnstaket som är uppsatt mellan stenstolpar, krönta av stenklot. Längs med riksväg 84 sträcker sig en björkrad. Kyrkogårdens norra och östra sida avgränsas av häckplanteringar. Entréerna till kyrkogården är belägna väster och söder om kyrkan. Lönnalléer sträcker sig i öst-västlig och nord-sydlig riktning på kyrkogården. Nordväst om kyrkan finns en grusrondell med ett kastanjeträd i mitten. Minneslunden, som avgränsas av tujor mot ån, är anlagd norr om kyrkan efter ritningar av Sven Fasth, Gävle. Öster om kyrkan finns påkostade sten- och gjutjärnsgravar med stenramar på den s.k. ”Herrskapskullen”. På kyrkogården finns många gjutjärnkors och hela kvarter med vita träkors. De flesta träkorsen tillkom under 1900-talets första decennier varav ett flertal under Spanska sjukan 1918-19. Utanför gravkapellet är en ekallé planterad i nord-sydlig riktning. Kyrkogården är i övrigt gräsbevuxen med raka gångar av grus i den östra och södra delen medan asfalterade gångar är dominerande i den västra delen.