Stäng fönster Stockholm kn, EDINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000329

OMRÅDE
Stort bostadsområde med höga och låga loftgångshus placerade som en krans runt Hjulsta Centrum och skolor.

Områdets utsträckning antar en form liknande ett oregelbundet och kantigt G, som lutar mot nordost, som har en bred bas och som smalnar av uppåt. Bokstavens öppning är riktad mot Tensta gymnasium i ostsydost. Inuti G:et finns Hjulsta Centrum med bl a butik, restaurang, tunnelbana och daghem. Där finns också Hjulstas två skolor. Området består av 36 bostadshus varav 32 är trevåningslängor, vissa med suterräng, 3 är om 6-7 våningar med 1 eller 2 suterrängplan och byggda i vinkel, och den sista är en länga om 3 våningar med 3 suterrängplan. Inom området finns också ett flertal p-platser, 5 p-hus, 3 tvättstugor med samlingslokaler, ett antal sophus och ett par nätstationer. Området omges i ost till sydost av en grässlänt med enstaka träd som sluttar ned mot Hjulstastråket, och park- och andra bostadsområden i Tensta. I sydväst är det en grässlänt ned mot Tenstavägen, och bortanför denna är det öppet fält bort till järnvägsrälsen (för pendeltåget mot Kungsängen) och Lunda industriområde. I nordväst är det en skogsslänt ned mot Bergslagsvägen och Hjulstamotet. I nordost är det en skogssluttning ned mot en idrottsplats och Hjulstavägen. Den nordöstra delen av området ligger på en platå med de 3 höga vinkelbyggda husen som en bullerskärm ut mot Bergslagsvägen, Hjulstamotet och Hjulstavägen. Innanför dessa ligger sedan 7 av de lägre husen. Platån avslutas i sydväst av längan i kvarteret Rottinge med 3 våningar och 3 suterrängplan. Nedanför denna fortsätter området med låga hus i en sluttning mot sydväst. Denna låghusdel av området fortsätter mot sydost fram till Hjulstastråket där det sedan viker av mot nordost fram till skolan i kv Hyllinge. Byggnaderna i området ligger huvudsakligen i nordost-sydvästlig riktning eller i nordväst-sydostlig. Husen närmast Hjulstastråket ligger dock i nordnordost-sydsydvästlig respektive västnordväst-ostsydostlig riktning.

Husen är gruppvis placerade parallellt och mellan dem bildas gårdar. Gårdarna har asfaltsgångar och gräsytor. Där finns sandlådor och lekredskap innanför röda eller gröna trästaket. Där finns buskar och träd samt pergolor, sittbänkar och bord. Mellan vissa hus är det enbart gräsytor, ibland med gångvägar. Här och var finns mer eller mindre inhägnade bollplaner. Mellan gårdarna och bil- och gångstråken finns ibland terrasseringar av betongmurar som i vissa fall är målade i rött, vitt eller med dekorationer. Uppför dessa leder granittrappor med järnräcken. På platån finns gårdar med betongplattebeläggning, betongsargar och trätrappor mellan nivåskillnaderna. Området nås via gångvägar från alla håll samt med bil via säckgator som leder in från matargatorna Tenstavägen och Hjulstastråket.

· Våningar: 3 vån, 3 vån + sut, 3 vån + 3 sut, 6 vån + sut, 6 vån + 2 sut, 7 vån + sut
· Tak: Pulpettak, grå trapetskorrugerad plåt. Takomfattning korrugerad plåt, vit på låghusen, gråbrun på höghusen.
· Fasad: Spritputs. Röd på låghusen, ljusröd på höghusen.
· Sockel: Spritputs, svartgrå.
· Fönster: 1-3-lufts inklädda i vit plåt. Mot loftgångar och balkonger träfönster; gråmålade på låghusen, vitmålade på höghusen. Små badrumsfönster med vädringslucka och svart respektive vitt järngaller mot loftgångarna.
· Balkong: Indragna men något utskjutande. Fronter av vit korrugerad plåt. Överliggare av aluminium. Bakväggar av grått skivmaterial, troligen eternit, som på de flesta ställen målats över.
· Entré: Trapphus markplan: Bruneloxerad aluminium med höga smala rutor. Trapphus övriga våningar: Glasad lackad teak. Lägenhetsdörrar: Helt släta; gråmålade på låghusen, vitmålade på höghusen. Husen i kv Hidinge har halvt tälttaksformade skärmtak över trapphusentréerna.
· Loftgångar: Vilar på grå- eller vitmålade L-stöd av betong. Fronter och överliggare lika balkong. Sidoväggar av släta grå betongelement.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rok
· Förändringar: Portar i markplan till trapphus utbytta. Skärmtak över trapphusentréer i kv Hidinge tillkomna. Balkonger har i vissa fastigheter glasats in i den utsträckning som hyresgästerna har önskat. Sophus och tvättstugor med samlingslokaler har tillkommit.
Två av de höga husen har en portik rakt igenom byggnaden i markplan. De 3 vinkelbyggda höghusen har vitputsade trapphus på loftgångslångsidan. Trapphusen på låghusen består av en smalare byggnadskropp på ena gaveln. På baksidan av denna leder ett kvadratiskt betongrör ned till ett grått eller vitmålat kantigt betongrum. Det är sopnedkastet och soprummet. De lägenheter som har direktutgång i markplan har en liten inhägnad framför entrén av ett rött trästaket.

Parkeringshusen har ett parkeringsdäck av betong som tak, som ibland är asfalterat. Fasaden och stommen är av platsgjuten betong. De har höga band som ljusinsläpp täckta på insidan med ett tätmaskigt galvaniserat järngaller och på utsidan med vita eller brunbetsade stående träribbor. Portarna är av brunt stål med skivor av brun aluminium. Alla är i en suterrängvåning förutom det längst i norr, vid Hidinge Backe, som är i två suterrängvåningar. Detta har dessutom partier som målats med röd eller svart färg.

Tvättstugorna har pappklädda sadeltak, panelfasad , betongsockel, vita 1-luftsfönster och blåa stålportar med sidoljus med höga smala rutor. Över entréerna sitter skärmtak som utgör en fortsättning av sadeltaket.

Sophusen har sadeltak klädda med korrugerad plåt, panelfasader, betongsockel samt lackerade stålportar.

Nätstationerna har flacka sadeltak och fasader av vita betongelement med synlig ballast.

KOMMENTAR
Området utgör Hjulstas hela bostadsbebyggelse, sånär som på ett hus i Hjulsta Centrum. Området karaktäriseras av sin storskalighet och en långt driven enhetlighet. Byggnadsstilen går igen i andra områden ritade av Gunnar Andersson, t ex i kv Hjälminge i Tensta. Området är på det stora hela mycket välbevarat.