Stäng fönster Ale kn, SURTE 1:37 SURTE KAPELL

Beskrivning
Begravningsplatsen i Surte ligger vid en skogsbeklädd höjd, ca 500 meter öster om kyrkan. Den anlades och invigdes år 1905. Året därpå byggdes ett gravkapell som revs år 1943. Anläggningen utvidgades i nordlig riktning 1936-37 efter ritningar av länsarkitekt Allan Berglund. I samband med detta revs en befintlig mur i norr. Surte kapell, som uppfördes 1940-41, ligger ungefär mitt på anläggningen på en mindre höjd. Sydväst om kapellet står en fyrbent, öppen klockstapel uppförd år 2000 efter arkitekt Lennart Järkils ritningar.

Anläggningen har en närmast rektangulär form och kantas av en kallmur av huggna stenar. Den äldsta delen är symmetriskt uppbyggd med en allé längs mittaxeln. Den omges på alla sidor av högväxta träd, till skillnad från den nyare delen som har hamlad trädkrans. En trädrad i norr markerar gränsen för begravningsplatsens ursprungliga sträckning. Den nyare delen är stramt uppbyggd med raka gångar och gravar placerade i räta rader mellan rygghäckar och formklippta, solitära buskar. På anläggningens mitt kring kapellet är karaktären parkliknande med stora gräsytor, höga träd och avsaknad av gravstenar. Här finns även en liten minneslund och ett högrest kors. Till kyrkogården kommer man genom smidda grindar i norr, väster, öster och sydväst. 1992 gavs tillstånd att utvidga kyrkogården, det är oklart om detta genomförts och i så fall i vilken omfattning och åt vilket håll.