Stäng fönster Mjölby kn, VÄDERSTADS KYRKOPLAN 1:1 VÄDERSTADS KYRKA

Beskrivning
Väderstad och Harstad beslutade 1818 att uppföra en gemensam kyrka. De båda medeltida sockenkyrkorna revs och en gemensam kyrka för de båda församlingarna uppfördes på en ny kyrkplats intill landsvägen mellan Ödeshög och Mjölby. Den nya kyrkan invigdes 1840 och är uppförd efter ritningar av länsbyggmästare Johan Holmgren med vissa korrigeringar av Överintendentsämbetets arkitekt Carl Gustaf Blom Carlsson. Kyrkan, som är orienterad i nord-sydlig riktning, uppfördes av sten med rektangulärt långhus med halvrunda kortsidor med kor i söder och torn i norr samt sakristia under koret. Exteriören, som är mycket välbevarad, präglas av nyklassicismens ideal med vitputsade fasader och flackt sadeltak, som är belagt med svartmålad skivtäckt plåt. Huvudingången är via tornet i norr, men ingångar finns även centralt placerade på öst- och västfasaderna. Den senare är dock igenmurad från insidan. Kyrkan har även interiört, trots ett flertal ombyggnader och förändringar, behållit sin ursprungliga karaktär med ett ljust och luftigt kyrkorum. Runt kyrkan har ett mindre samhälle vuxit fram.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en halvmur, d v s en yttermantel av sten med motfyllning på kyrkogårdssidan. På muren växer en syrénhäck. Den utvidgade kyrkogårdsdelen i öster omgärdas av en hagtornshäck. På kyrkogårdens östra del finns ett gravkapell, som sannolikt är uppfört efter ritningar av arkitekt Johannes Dahl i Tranås under 1930-talets sista år. Ett gravkapell, uppfört 1931 av arkitekt Erik Hahr, vid Stora Åby kyrka har troligen stått som förebild för den arkitektoniska utformningen. Interiören är dock helt förändrad vid en ombyggnad på 1980-talet.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering