Stäng fönster Lidköping kn, ÖRSLÖSA 17:1 ÖRSLÖSA KYRKA

Beskrivning
ÖRSLÖSA KYRKA - ÖSTRA KYRKOGÅRDEN ligger öst - västligt placerad i norra delen av den nästan ovala kyrkogården. Kyrkogården inramas av en kallmurad stenmur samt av en trädrad på alla sidor. Söder om kyrkan skiljer ännu en stenmur i öst - västlig riktning den äldre kyrkogårdsdelen från den nyare i sydöst, tillfogad 1959.
Kyrkogården har två grindar mot norr. En av dessa är belägen i nordvästra hörnet av kyrkogården. Den består av en smidd pargrind av gallertyp, placerad mellan fyrsidiga stenstolpar. Grindarna kröns av dubbla lockhällar samt ett stenklot. Från grinden leder en grusgång väster om trappan till västportalen. Den svänger sedan mot söder och följer sydfasaden till en grind mot prästgården. Från kyrkans sydportal till prästgårdsgrinden ligger även tre rader plattor på gången. Den andra, dubbla nordgrinden, i kyrkogårdens sydöstra hörn, är rikt ornerad med uppsvängt överstycke. Den är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med dubbla lockhällar samt ett stenklot. En rad med plattor leder från grinden till grusgången söder om kyrkan. Grinden mot prästgården är rikt utsirad med voluter och hänger mellan två upptill konande stenstolpar. Ytterligare en sådan grind vetter mot prästgårdsträdgårdens södra del.
Runt södra delen av kyrkogården leder en grusgång. En annan grusgång börjar vid sydportalen och leder rakt söderut. På båda sidor om trappan framför västporten växer låga barrväxter. Utmed nordfasaden växer en rad med något större buskar. Norr om kyrkan finns ett fåtal gravar från 1700- och 1800-talen. Söder om kyrkan finns mestadels stenar från 1900-talet av varierande typ, några med stenram. Den nya delen av kyrkogården i söder har homogena mestadels liggande gravvårdar.
VÄSTRA KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården i väster inramas av en kallmurad stenmur, trädram samt i söder av buskar. Mot norr är en dubbel smidesgrind mellan två upptill konande stenstolpar. I väster finns en liten murtrappa. De fåtaliga gravarna finns i östra respektive västra delarna av kyrkogården. De äldsta stenarna finns i västra delen.