Stäng fönster Enköping kn, HÄRKEBERGA 15:1 HÄRKEBERGA KYRKA

Beskrivning
Härkeberga kyrka är en av Upplands mest kända kyrkor till följd av den ryktbarhet som interiören med Albertus Pictors målningar fått. Målningarna tillkom under slutet av 1400-talet när kyrkorummet hade försetts med nya tegelribbvalv. Kyrkogården i Härkeberga är liten och har inga sentida utvidgningar. Den omges av en kallmur i gråsten. Dess utsträckning synes vara den ursprungliga och muren är av medeltida ursprung. I västra muren finns en putsad stiglucka med medeltida ursprung. Kyrkogården omges av en trädkrans av lövträd utom mot öster. Ett ovanligt inslag på kyrkogården är det stora inslaget av grusgravar på södra sidan av kyrkogården. Där finns två stora sammanhängande kvarter med sammanlagt 34 gravplatser, de flesta häckomgärdade men även några med stenramar. Flera av gravplatserna saknar gravvårdar. Många av gravvårdarna är från 1900-talets första hälft. Ett mindre antal är från 1800-talet. Närmast söder om långhusfasaden står tre ålderdomliga gravvårdar, ett järnkors från 1789, ett vitt stenkors från 1843 och en klassicistisk kalkstensgravvård från 1872.

Klockstapeln står på kyrkbacken närmast väster om kyrkogårdsmuren och stigluckan. Den är troligen byggd på 1660-talet och fick sitt nuvarande utseende då den kläddes in med bräder omkring år 1700. Den har följaktligen ett ålderdomligt utseende med en bred panelad bottenvåning från vilken en brädklädd tornkropp reser sig. Uppåt avslutas den med ett spånklätt sadeltak vars gavlar också är spånklädda. Klockstapeln är tjärad i sin helhet.