Stäng fönster Arboga kn, GESÄLLEN 5

Beskrivning
Bebyggelsen på fastigheten Gesällen 5 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Delar av dessa kan vara ombyggda till boningshus.
Denna fastighet är ett tydligt exempel på en bebyggelse som har byggts på, om och till genom årens lopp. Bostadshuset var från början mycket litet. Av stadskartan från 1857 kan utläsas att delar av bebyggelsen är av äldre ursprung.
Fastigheten ingår i det bebyggelseområde som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1623. Av denna framgår att denna lilla gård ägts av personer utan titel eller med titlar som skutbyggare, timmerman etc. Detta indikerar att de arbetat hos någon annan och att gården företrädesvis enbart varit boställe (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970).