Stäng fönster Uppsala kn, JUMKIL 3:1 JUMKILS KYRKA

Beskrivning
Jumkils kyrka är en välbevarad salkyrka i gråsten och tegel från 1300-talets första hälft. Sakristian i norr uppfördes strax efter salkyrkan och gavs en mycket exklusiv utformning i tegel med putsade blinderingsmönster. Sakristian är märklig eftersom den har två rum, vilket är mycket ovanligt. Det ena rummet är välvt med kryssvalv och det andra, mindre rummet med tunnvalv.

Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans av lövträd. Ingången i söder, rakt söder om vapenhuset, är försedd med huggna grindstolpar och en gjutjärnsgrind. Kyrkogårdsmuren härstammar från 1800-talet. Kyrkogården utvidgades mot norr år 1932. Både den äldre och yngre delen av kyrkogården har grusgångar och gravkvarter som till största delen är grästäckta. En större koncentration av äldre grusgravar finns på sydvästra delen av gamla kyrkogården.

Klockstapeln är placerad söder om kyrkogården, sydost om kyrkan. Den är byggd år 1746 av Nils Olofsson i Uggelsta och ersatte en äldre klockstapel från 1660. Klockstapeln har en åttkantig grundplan med snedsträvor som stöttar de vertikala stockar som bär upp klockvåningen. Större delen av dess väggar är klädda med tjärade spån. Klockvåningen har vertikala, faluröda brädväggar och svarta ljudluckor av trä. Klockstapeln har ett spånklätt tak med karnisprofil som kröns av en liten lanternin med spånklädd huv och smideskors på toppen.