Stäng fönster Eskilstuna kn, ÄMBETSMANNEN 8 SANKT PETRI KYRKA

Beskrivning
S:t Petri kyrka och församlingshus är uppfört på en kyrkotomt utan begravningsplatser. Anläggningen avgränsas mot omgivande grannfastigheter i söder av en kallmurad stenmur, ca 1 m hög. Norra delen avgränsas av ett grönmålat, lågt järnräcke.

Topografin har styrt byggnadens utförande och styr även anläggningens planering och växtlighet. Gångar, förplats och ytorna närmast fasaderna är belagda med smågatsten. Växtligheten är naturmark med berg i dagen, klippblock och ursprunglig vegetation och träd, varav enstaka stora tallar. Runt parkeringen i anläggningens sydvästra del finns lägre buskar i kombination med träd, blandat oxel och lönn. I norr finns gräsmattor mot anslutande bebyggelse.

Klockstapeln direkt söder om kyrkan är fristående och uppförd i en stomme av limträpelare. Stapeln står på en grundplatta och sockel av betong. Klockstapeln är klädd med svartmålad panel. Taket har täckning av falsad plåt. I anslutning till parkeringen finns en mindre förrådsbyggnad utförd i trä med panel lika klockstapeln.

Illerstad, L. 1993. Nya svenska kyrkor II.
Vårdplan Eskilstuna S:t Petri kyrka, Arkitektur & Byggnadsvård