Stäng fönster Mjölby kn, MATHEM 1:36 ÖSTRA TOLLSTADS KYRKA

Beskrivning
Östra Tollstad är en medeltida socken. En stenkyrka uppfördes under 1100-talet eller tidigt 1200-tal med omgivande kyrkogård. I mitten av 1880-talet revs kyrkan och 1885-1886 byggdes en ny kyrka 250 m sydväst om den gamla kyrkan, men kyrkogården är i fortsatt bruk. Den nya kyrkans planlösning är ett rektangulärt långhus med kor av samma bredd och femsidig korabsid. Ett torn finns i norr och på korets västra sida ligger sakristian med separat ingång. Kyrkan har en nygotisk karaktär med strävpelare, spetsbågiga fönsteröppningar och portaler samt friser under takfoten och torntaket. Fasaderna är vitputsade, långhusets sadeltak, korets absidtak och sakristians tak är täckta med falsad plåt medan tornspiran är koppartäckt. Huvudingången är genom tornet och i öster finns en ingång, som är igensatt i interiören. Även interiören har en nygotisk prägel med inredning från byggnadstiden.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården ligger 250 m norr om kyrkan, d v s på platsen för den medeltida kyrkan. Kyrkogården har en mycket lummig parkkaraktär genom de stora träden som flankerar mittgången (n/s), och de mindre träden i väster och öster. Träden är rumsskapande. Dessutom växer höga lövträd på markerna i kyrkogårdens närhet. Huvudgrindarna i söder är smidda järngrindar med angivet årtal "1823" och initialerna ACS och GE. Huvudfinansiär av grindarna var Adam CarlsSon och smeden hette Gustaf Esping. Kyrkogården är strikt indelad med grusgångar och den strikta karaktären understryks av rygghäckarna. En rad gravar finns utmed kyrkogårdsmuren runt hela kyrkogården. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en gravhäll från 1680 uppställd. Intill står tre prästvårdar av kalksten. Här finns även en stor grusgrav omgärdad av ett smidesstaket och med två stora kors i svart, polerad granit. I norr finns enstaka grusgravar med stenram och i södra delen en grusgrav med smidesstaket. Delar av kvarter E har linjegravskaraktär och här finns bl a ett träkors över socknens siste fattighjon.