Stäng fönster Skövde kn, SVENTORP 6:1 SVENTORPS KYRKA

Beskrivning
SVENTORPS KYRKA ligger öst - västligt placerad mitt på den lilla, rektangulära kyrkogården. Kyrkogårdens huvudingång i väster vetter mot kyrkans parkeringsplats och utgörs av en dubbel gallergrind av järnsmide. Grinden är rikt ornerad med bland annat ett kryss omgett av voluter. De fyrsidiga, slipade stenstolparna kröns av konande lockhällar med stenklot. En gång med stenplattor leder från grinden till kyrkans västport. Gången är kantad av en lindallé. En annan dubbel järngrind vetter mot uppfarten till gränsande gård i norr. Grinden har rik dekor i form av ovaler och kraftiga fyrsidiga stenstolpar krönta av stenklot. En grusgång leder från nordgrinden till västporten.
Kyrkan avgränsas på alla sidor av en kallmurad stenmur av gråsten. Innanför muren växer lönnar, almar och lindar. En grusgång leder runt kyrkan. Ett enkelt system av gångar indelar kyrkogården i kvarter med gravarna i öst - västlig riktning. På kyrkogården finns även häckar, bland annat en i nord - sydlig riktning väster om kyrkan. Söder om kyrkan ligger en "ättehög" - en övertäckt gravkammare med en liggande häll samt överst en rest sten med inskriptioner till minne av släkten Linds af Hageby. Den först begravde var Bengt Lind af Hageby, död 1795. I högen finns en tunnvälvd, murad gravkammare med kistor. Förutom denna kyrkogården finns en kyrkogård ett stycke väster om kyrkan. Båda används regelbundet.