Stäng fönster Falkenberg kn, KYRKOBACKA 1:7 SVARTRÅ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger med odlingslandskap och skogsmark runt omkring. I väster, framför kyrkan, finns en grusad parkeringsplats.

I väster finns också FÖRSAMLINGSHEMMET som uppfördes någon gång på 1980-talet. Huset har sadeltak täckt med tegel, rödmålad locklistpanel, 2-luftsfönster med spröjs m.m.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården kringgärdas av en bred skalmur samt av trädrader. I söder har en del av muren huggits ner i samband med att man utvidgade kyrkogården med en nyare del. Ingångar med smidesgrindar med putsade grindstolpar. till den nya kyrkogården finns i väster och öster. Grusade gångar leder fram och runt kyrkan. Framför portalen finns 2 st träd vid gången.

I väster finns en STIGPORT med rundbågeformad öppning samt brant sadeltak täckt med 1-kupigt tegel. Fasaderna är spritputsade i bruten vit kulör. Sockeln är av cement målad i gråblå kulör. Ovanför rundbågen finns en lykta monterad i fasaden. I öppningen på stigporten sitter den gamla kyrkogårdsgrinden av smidesjärn med grindstolpar av natursten. På insidan är taket välvt och täckt med en lockpanel målad i grå kulör. Väggarna är slätputsade. År 1735 försågs kyrkogården med två murade kyrkoportaler eller stigluckor. Då kyrkogården utvidgades 1875 togs de tyvärr bort.

Gravvårdarna är placerad i N-S riktning. Några är s.k. singelgravar och dessutom finns några äldre järnkors samt äldre gravstenar från 1600-talet. En större grav med staket finns i norr.