Stäng fönster Söderköping kn, SKÄLLVIK 3:1 SKÄLLVIKS KYRKA

Beskrivning
Skällviks kyrka uppfördes ursprungligen under 1300-talets förra hälft som en salkyrka med rakslutet kor och med blinderingar på det östra gavelröstet. Mellan åren 1590-1593 lät Johan III utföra en omfattande ombyggnad av kyrkan och den fick formen av en centralkyrka. Vapenhuset tillkom i mitten av 1700-talet. 1955-56 genomgick kyrkan, såväl exteriört som interiört, en omfattande restaurering under ledning av arkitekt Erik Lundberg. Kyrkan är uppförd av gråsten och tegel av olika ålder och utförande och är tunt slammad i en gul ton. Sadeltaken är sedan renoveringen 1956 täckta med kopparplåt. Över korsmitten finns ett högt och smäckert torn, som är inklätt med kopparplåt. Huvudingången är via vapenhuset i söder. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del i riksintresseområdet vid Stegeborg och Skällvik.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen knappt två mil öster om Söderköping. I direkt anslutning till kyrkan ligger den f d skolan, som är en välbevarad reveterad byggnad i en och en halv våning från 1880-talet. Väster om kyrkan ligger prästgården, som delvis används som församlingshem. Den är uppförd 1918-20 i en tidstypisk nationalromantisk anda med faluröda fasader under tegeltäckt mansardtak. Inom kyrkomiljön finns även Skällviks hembygdsmuseum i en byggnad från 1942. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del i riksintresseområdet vid Stegeborg och Skällvik.

Kyrkogården
Kyrkogården omgärdas av en stenmur med ingångar i norr och öster med kvadratiska grindstolpar från 1800-talet med plåttäckta pyramidtak. De svartmålade smidesjärnsgrindarna är sannolikt samtida. På kyrkogårdens sydöstra del finns en klockstapel, uppförd 1754 med en centralt placerad mittstock och ett komplicerat system av stödben och strävor. Klockstapeln är tjärstruken och det branta åttkantiga taket är spåntäckt. En bisättningskammare uppfördes i början av 1960-talet efter ritningar av arkitekt Erik Lundberg och Uno Söderberg. Byggnaden har vitputsade fasader och plåttäckt tak.