Stäng fönster Ängelholm kn, AUSÅS 74:1 AUSÅS KYRKA

Beskrivning
Den äldst bevarade kartan, där Ausås kyrka och kyrkogård finns med, är en geometrisk avmätning från 1688. Kyrkogården ligger i östra kanten av byn med prästgården som närmsta granne. Sedan den brunnit 1768 bygger man 1774 en ny strax väster om den gamla. På enskifteskartan från 1771-1808 syns prästgården, kyrkan och däremellan en trädkantad ”prästagata”. På Skånska Rekogniseringskartan från 1812-20 är nuvarande vägstruktur med vägar söder och öster om kyrkogården etablerad. Allén mellan prästgården och landsvägen tillkommer dock först på 1880-talet. 1869 breddas kyrkogården något väster- och söderut, och 1888 görs en utvidgning öster om vägen mot Spannarp.

Kyrkoanläggningen utökas under 1920-talet med en kapellkyrkogård på prästgårdens forna ägor. 1968 utvidgar man även denna del, gestaltad av Nils Blanck, med ett stycke mark söderut, samtidigt som man skapar en urngravplats på den äldsta delen. 2010 an-läggs en askgravplats på kapellkyrkogården. Samma år reparerar man kyrkomuren.

Gamla kyrkogården
Den äldsta delen av kyrkogården runt kyrkan omgärdas mot söder, väster och öster av en kallmurad gråstensmur av delvis kluven sten och mot norr av en häck. Kring kyrkogården löper en lindkrans. Huvudentrén är från söder och parkeringen, genom en pargrind av gjutjärn med granitavtäckta, murade grindstolpar. Från grinden går en gång upp mot kyrkan, som ligger omgärdad av singel. Kvarteren är grästäckta och gravarna saknar yttre avgränsning, frånsett några få med häckinramning. I synnerhet ytorna mot norr är uppluckrade med bara ett fåtal gravar. Gravmaterialet är till största delen från 1800-talets slut, med många obeliskliknande, delade stenar med bruten topp, satta på låga socklar. På slänten mot öster ligger en medeltida häll. Bland de personhistoriskt intressanta vårdarna märks Spannarpsägare friherre Kjell Barnekows grovt huggna och korskrönta livsten, liksom prosten Nils Peter Westerströms. Han var kyrkoherde då Ausås nya kyrka uppfördes. I kyrkogårdens nordöstra hörn finns en liten minneslund med en grästäckt gravsättningsplats omgiven av en bokhäck.

Den östra utvidgningen från 1888 omges av en häck och en lindkrans. Huvudentrén mot vägen är en gjutjärngrind. Kvarteren är varierande grästäckta och grusade, och många gravar avgränsade av buxbom. I gravmaterialet finns många vårdar från tiden kring förra sekelskiftet; obeliskformade stenar, kors i storformat och avbrutna trädstammar, liksom breda, låga stenar från 1930-50 talet.

Kapellkyrkogården (Södra kyrkogården)
Kapellkyrkogården, omgiven av en trädkrans, har en tydlig arkitektonisk gestaltning med fyra delar, som alla har sin egen utformning. Mot landsvägen finns, omgärdat av en häck, ett grusat område med buxbomsomgärdade gravar, symmetriskt uppbyggt kring en murad fontän. Bakom kapellet finns urngravar. I mitten av kyrkogården finns en askgravplats från 2010 med två segmentformade växttäckta ytor att ställa minnesplattor i, och ett delvis utlagt, grästäckt kvarter med gravarna ställda mot rygghäckar. Ytorna längst i söder är grästäckta, med ett lapidarium av stenar som lagts på slänten.

Byggnader på kyrkogården
På gamla kyrkogården finns en enkel, vitputsad personalbyggnad med svart tegeltak, byggd 1975. Kapellet på södra kyrkogården, ritat 1927 av Nils Blanck, är putsat med rundbågiga öppningar och rött tegeltak.

Se även beskrivning av Ausås kyrkomiljö under Miljöer.

Ausås kyrka, informationsfolder av Ingvar Nilsson, 2001