Stäng fönster Uppsala kn, VÄNGE 5:1 VÄNGE KYRKA

Beskrivning
Vänge kyrka har en korsformad plan med absid i öster och ett torn i väster. På södra sidan finns ett vapenhus. Kyrkan var ursprungligen en romansk kyrka som byggd på 1100-talet. Den byggdes om till gotisk salkyrka under folkungatiden 1250-1350. Kvar av den medeltida kyrkan är idag tornet, långhuset och vapenhuset.

Kyrkogården omgärdas av en kallmur i gråsten och en trädkrans av gamla lönnar. Den har utvidgats åt väster på 1930-talet. Ett par stora lönnar väster om kyrkan markerar den tidigare västra gränsen för kyrkogården. Det finns två entréer, en i väster och en i norr. Norra entrén har grindstolpar av granit och smidesgrindar med årtalet 1853. Den norra entrén har grindstolpar murade av granitblock och smidesgrind med årtalet 1936. Gravkvarteren är grästäckta, gångarna är grusade. Många grusgravar med sten- eller häckinramning finns kvar. De äldsta gravarna är belägna dels närmast söder och sydväst om kyrkan, dels väst och nordväst om kyrkan. Här finns åtskilliga gravar med påkostade gravvårdar från sent 1800- och tidigt 1900-tal. Ett par av gravarna har även hörnstolpar av gjutjärn eller sten som binds ihop av järnkättingar. Enstaka gravar är omgärdade av stora tujor. Längs norra muren finns en koncentration av grusgravar med häckinramning och gravvårdar från 1950-60-talen. Sydvästra delen av kyrkogården består till största delen av gräsmatta med endast ett fåtal gravar. Här finns tre vita träkors från 1900-talets början. På södra sidan mellan korsarmen och vapenhuset står uppställt fyra gamla gravhällar som förmodligen legat i kyrkgolvet tidigare. På västra sidan om vapenhuset står en runsten.