Stäng fönster Arboga kn, FÄLTSKÄREN 2 M.FL. CRUGSKA GÅRDEN

Beskrivning
Fastigheten Fältskären 2,3 ingår i den bebyggelsemiljö av handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder och ågränder. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en u-formad gårdsbildning med den öppna sidan mot ån. Fastigheterna har ofta egen brygga och en solitär byggnad i anslutning till ån. Delar av ekonomibebyggelsen är ombyggd till boningshus.
Tomterna är ofta rätt trånga och den inre gården nås som regel via en portöppning i huvudbyggnaden. Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder har tyvärr ofta en svart kulör vilket bryter mot traditionen som varit falurödfärg eller rödtjärning samt senare exempelvis pärlgrå linoljefärg på foder.
Fältskären 2,3 är en mycket stilig och speciell ågård. Gården är inte lika sluten som gängse då den sträcker sig över två tomter varav den ena bara är bebyggd med ett modernt garage och en bod nere vid ån.
Huvudbyggnaden har inte heller som brukligt sadeltak utan mansardtak vilket ger den ett lite förnämare intryck. Denna byggnad är även unik så tillvida att många av husets äldre inredningsdetaljer finns bevarade såsom tak, golv, väggmålningar, dörrar, kakelugnar och fönster. Samtliga byggnader är också så pass välbevarade exteriört att sentida ingrepp bör avlägsnas och ursprungligt utseende återställas. Hit hör bl.a. fönstren inne på gården samt svartmålningen av vindskivor, knutar, foder och portar. Vid en renovering bör vindskivor och knutar falurödfärgas alt. rödtjäras (trätjära+falurödfärg), fönsterfoder falurödfärgas alt. bemålas med ljus linoljefärg samt luckor och portar svarttjäras (trätjära+kimrök). Bebyggelsen ger också vid handen att tung biltrafik bör förbjudas på Storgatan då byggnadernas kraftiga sättningar säkerligen till stor del kan hänföras till denna.
Fastigheten omnämns som Feltens gård fram till 1654 då riksdrotsen Per Brahe d.y. blev ny ägare. Fastigheten var då ödelagd efter den stora branden på södra sidan ån 1650 och användes länge som kålgård. På 1700-talet återuppbyggdes gården som då bestod av nio hus bl.a. ett färgeri. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes i slutet av 1700-talet. Här färgades garner och tyger i omkring 150 år av släkterna Pape och Crug. De sistnämnda har också fått ge namn till gården som kallas Crugska gården. Gården är numera byggnadsminne. Se vidare byggnadsminnesförklaringen samt Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1969.