Stäng fönster Malmö kn, LIMHAMN 154:309 LIMHAMNS KYRKA

Limhamns kyrka ligger i sydvästra delen av Malmö mellan Hyllie by och gamla Limhamn.
Limhamn nämns första gången 1522 som Limnøhaffuen. Namnet Limhamn är sammansatt av lim, i betydelsen kalk och hamn.
Kalkbrytning och fiske har sedan senmedeltiden varit en viktig binäring för socknens bönder. I början av 1600-talet anlades ett kalkbruk
i Limhamn. Dagens Limhamn bebyggdes i början av 1800-taletoch invånarna var fiskare och sjömän. Samhället blev ett av de ledande fiskelägena i Skåne. Vid 1800-talets slut förvandlades fiskeläget till ett gruv- och industrisamhälle. Storskalig kalkbrytning och cementtillverkning startade som krävde mycket arbetskraft. Järnväg byggdes mellan Malmö och Limhamn. Skånska Cement AB startade en fabrik under ledning av ingenjör R.F. Berg. Han var även aktiv inom egnahemsrörelsen och Limhamn bebyggdes med gathus som arbetarna själva skulle äga. Stadsdelen fortsatte att byggas ut och växte samman med Malmö. Kalkbrottet och cementtillverkningen utvidgades och på 1950-talet var cementfabriken Sveriges
största. 1978 upphörde cementtillverkningen och 1994 slutade man bryta kalk. Sedan dess har fabriksmiljöerna ersatts av bostäder medan ett stort kalkbrott intill kyrkogården sparats som naturområde.

Kyrkoanläggningen omges av gator med egnahemsområden med enfamiljshus åt tre väderstreck. Åt söder ligger det gamla kalkbrottet.

Anläggningen ligger inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Malmö-Limhamn och inom Riksintresse för kustzon.

Kyrkogården
Kyrkogården anlades i samband med kyrkans byggnation och har därefter utvidgats ett flertal gånger, 1896, 1905, 1924 här kallad
gamla kyrkogården. En stor utvidgning österut gjordes 1964. Kyrkogården är bland Malmös största. Minneslunden anlades 1967,
kistlund 1997 och 2007 askgravplatser.

Kyrkan är placerad längst i norr på gamla kyrkogården. I väster finns en praktfull gjutjärnsgrind som leder till den allékantade gången till kyrkans entré. Gångarna och gravarna är belagda med singel. Huvudgångarna är kantade med alléer av lövträd. Gravarna är omgärdade med buxbom eller liguster. En del gravar har pampiga stenramar eller smidestaket. Strax utanför kyrkans huvudingång är ”Limhamnskungen” ingenjör RF Berg begravd. Han hade stor betydelse för Limhamns utveckling i slutet av 1800-talet. Den mycket imposanta stenen står på en gräskulle och är omgiven av smidesstaket. Den omfattande östra utvidgningen invigd 1964, samtidigt som kapellkrematoriet, har mestadels en helt annan friare karaktär. Stora gräsytor med friväxande träd och buskar, stenarna är placerade i gräs utan några begränsningshäckar. Gångarna till gravarna är på gräs.
Askgravplatserna består av en mur med glasblock med namn. I minneslunden finns en damm och en replik av Millesskulpturen ”Guds hand”. Minneslunden är omgärdad av en stenmur. I kistlunden sitter namnbrickorna på ett stiliserat skepp av cortenstål.

- Gravkapell från ca 1905, används som förråd. Fasad i rött tegel, nygotisk stil.
- Kapellkrematorium från 1964 ritat av Thorsten Roos-Bror Thornberg Arkitektkontor. Fasad av granit. Byggnaden innehåller två kapell, krematorium och administrativa utrymmen. I Trons kapell finns ett stort fönster med glasmosaik av konstnär Edvin Öhrström. Kapellkrematoriet är skyddat enligt KML.
- Personalbyggnad, Nordströms villa från omkring 1900 med fasad av rött tegel.
- Blomsteraffär/kontor från 1972, tillbyggd 2001
- Personalbyggnad från 1974 med fasad av vitmålat tegel.
- Garage från 2002.

Källor och litteratur
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912,Siegrun Fernlund, akademisk avhandling vid Konstvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet, 1982
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015 opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Underhållsplan för Limhamns kyrka 2005-06-02, Wikerstål Arkitekter AB
Nygotiska kyrkor i Skåne. Utveckling i form, material och konstruktion 1840-1910. Konsthögskolans arkitekturskola