Stäng fönster Gävle kn, HAMRÅNGE PRÄSTBORD 3:1 HAMRÅNGE KYRKA

Beskrivning
Kyrkan i Hamrånge började uppföras 1847 efter att den äldre, delvis medeltida kyrkan förklarats för liten och dessutom i dåligt skick. Istället för att uppföra den nya byggnaden på samma plats placerades kyrkan strax bredvid på en kulle, okonventionellt orienterad i nord-sydlig riktning.

Kyrkotomten kring kyrkan saknar gravar och utgörs främst av gräs- och grustäckt mark, inramad av träd och mot vägen och järnvägen av ett gjutjärnsstaket märkt ”20/6 1890”. Nära korsningen med järnvägen leder en körväg upp till kyrkan, rundar den och slutar i en stor grusbelagd parkering framför västra porten. I sluttningen åt norr leder två grusgångar med vita räcken upp mot entrén i tornet, vilka tillsammans bildar formen av en cirkel med två ben. Det cirkulära partiet är uppbyggt med en stenmur för att vara på samma nivå som marken framför entrén, och nedanför denna växer en häck. Vegetationen i övrigt består i huvudsak av lövträd, med inslag av gran och en.

Gamla kyrkogården markeras av den stenmur som ersatte den ursprungliga bogårdsmuren på 1840-talet. Då revs även de medeltida stigluckorna och de nuvarande vitputsade grindstolparna vid södra ingången uppfördes. Muren har senare kompletterats och idag finns ytterligare två ingångar, båda mot den angränsande parkeringen i nordost. Utöver den inramande stenmuren växer också lövträd och ett mindre antal buskar i kanten av kyrkogården. Från ingångarna löper grusgångar runt en minneslund, ett par gjutjärnskors och en stenhäll. Minneslunden är byggd med sten i en kvadrat, och bredvid står en lykta på en stolpe. I övrigt finns ett flertal äldre gravvårdar av olika typ bevarade längs muren.

I sluttningen mot järnvägen strax öster om kyrkan står en liten timrad byggnad, nästan kvadratisk, panelad på tre sidor och rödfärgad. Taket vilar på fem åsar och är klätt med lertegel. Den ursprungliga kallmurade grunden har i sen tid bitvis förstärkts med cement. En svartmålad dörr samt ett spröjsat fönster vetter mot kyrkan. Fönstret är liksom vindskivorna vitmålade.

Sydost om kyrkan står ytterligare en liten, men modern, ekonomibyggnad. Denna är klädd med rödfärgad dubbelfasspont och har en svart dörr på var sida mot kyrkan. Bredvid ena dörren finns också ett liggande lågt fönster med vertikal spröjs. De profilerade listerna runt fönster och dörrar är målade vita liksom vindskivorna, knutbrädorna och takfoten. Taket är belagt med pannplåt.