Stäng fönster Nora kn, SKRIKARHYTTAN 9:1 VIKERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården invigdes som begravningsplats samtidigt med kyrkan den 6 september 1871. Samtida med kyrkan är även bårhuset nordväst om kyrkan, även det uppfört med nygotiska drag, täckt av ett sadeltak belagt med skiffer.

Kyrkogården har utvidgats 1902-03 samt 1966-68 då man söder om kyrkogården uppförde en stenmur samt utvidgade kyrkogården väster om kyrkan. Öster och norr om kyrkan finns ingen stenmur utan där avgränsas kyrkogården med äldre trädrader.

Kvarteret söder om kyrkan består av en större yta med äldre typer av gravvårdar, avgränsade med bland annat stenramar och täckta med grus, åtskilda från varandra av grusgångar. Bland kyrkogårdar i Örebro län, åtminstone de som är belägna vid kyrkor, har Vikers kyrka det största samlade området med denna typ av äldre gravvårdar. På var sida, söder om gruskvarteret, finns två entréer med grindstolpar och smidesgrindar, grindstolparna är krönta med senare tillkomna lyktor. Från entréerna leder grusgångar upp till kyrkan, en i axel med bårhuset och en i axel med kyrkans södra entré.

Öster om kyrkan är kyrkogården helt belagd med gräs. Där har det tidigare varit gravvårdar, som haft karaktär av ”allmänna raden”. Området är idag även uppblandat med familjegravar.

Kyrkogårdens utvidgning i väster från 1960-talet har en helt annan karaktär med rygghäckar mellan raderna av gravvårdar samt grusgångar som delar av kvarteren. Trädbeståndet består av tall och björk som ser ut att sparats ut vid utvidgningen. I sydvästra hörnet av kyrkogården finns en minneslund.