Stäng fönster Norrtälje kn, RÖ KYRKA 1:1 RÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av två delar, den äldre kyrkogården på alla sidor omgiven av en gråstensmur och den förstoring som gjordes i slutet av 1930-talet i sluttningen mot nord och väst. Även den nya krykogårdsdelen är muromgärdad. Den äldre muren är av utvändigt släthuggen sten fogad med bruk och arkivuppgifter säger att den var putsad på 1700-talet. I nordvästra hörnet byggdes på 1890-talet en gravkammare med två ingångar. 1986 anlades en minneslund i norr.

Det finns ett tiotal grustäckta gravar och ett flertal med staket av järnräcken, smidda eller gjutna som märkbart bidrar till kyrkogårdens karkatär.

I södra delen av kyrkogården bildas ett vackert tun omgärdat av kyrkan, klockstapeln och gravkoret och karaktärisktiskt för hela den äldre kyrkogården är närheten mellan kyrka och murar. Den senare kyrkogårdsutvidgningen har däremot en betydligt mer öppen karaktär.

Klockstapeln är byggd i början av 1800-talet och är en av flera särpräglade klockstaplar inom Rimbo pastorat. Ingången i väster till kyrkogården går genom klockstapeln som dock inte är byggd över en befintlig stiglucka såsom i Skederid. Klockstapeln är gjord i en grov klassicistisk stil. Över två kraftiga slammade gråstensmurar är klockstapeln byggd av trä med markerade släta pilastrar av trä och upptill en grov tandsnittslist. Ljudluckorna är svarttjärade Kolonnerna är markerade i grå kulör mot väggfält i gult. Taket är ett tälttak täckt med spån, upptill krönt av en spira med förgylld stjärna. Klockorna är gjutna på 1700-talet.

Längs södra kyrkogårdsmuren finns det gravkor som byggdes 1840-1841 för
familjen Silvertolpe enligt ritningar av Samuel Enander. Koret är byggt med sparsam dekor i tidstypisk empirstil. Norra gaveln är huvudfasad och har en risalit krönt av fronton på konsolfris. Taket är täckt med kopparplåt och murarna är av tegel. Byggnaden är utvändigt putsad i gult med vit dekor.

Bårhuset byggt omkring 1957 och ritat av Åke Porne ligger inbäddat i grönska i sluttningen norr om kyrkan. Bårhuset ligger längs med sluttningen, har spritputsad grågrön fasad och tak täckt med skiffer. Likt många andra bårhus som byggdes vid denna tid är det gjort med hög kvalitet och fina detaljer samtidigt som det har en anspråkslöst uttryck.