Stäng fönster Kungsör kn, HIMMELSBERGA 8:1 TORPA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogårdens äldre del närmast kyrkan omgärdas av en bogårdsmur i kallmurat förband, byggd av dalkarlar på 1840-talet. Tre stigluckor finns: Den östra är senmedeltida men ombyggd på 1700-talet, den sydvästra är märkt med årtalet 1746 och den norra med årtalet 1766. Samtliga är murade i tegel och slätputsade med kalkbruk, idag vitkalkade men har tidigare haft en rosa nyans. Taken täcks med falsad plåt.

Från den äldre till den yngre kyrkogården i söder, invigd 1935, leder en bred granittrappa och en tidigare grindförsedd entré. Mellan de båda områdena, inbyggt i muren, finns ett gravkapell som färdigställdes 1939 efter ritningar av Viktor Segerstedt. Väggarna är murade av gråsten, delvis kilade och tuktade block, delvis stenar ur den rivna kyrkogårdsmuren. Taket är platt och torvtäckt.

Runt om såväl gamla som nya delen av kyrkogården löper trädkransar som föryngrats när så behövts. Gångarna är grusade eller belagda med kalkstensplattor. Markytorna är till större delen gräsbevuxna.

Sammanlagt åtta gravkvarter har indelats. Direkt norr om kyrkan dominerar sekelskiftesgravar med stenar av varierande utformning, tidigare med grusbäddar och stenramar. I nordost finns mer enhetligt formade gravar på rad, med rygghäckar. Området närmast söder om kyrkan är ganska varierat, medan den nyare kyrkogårdens fyra kvarter är strikt orienterade kring en mittaxel. Utanför östra stigluckan vidtar parkmark, i kyrkans ägo sedan 1930-talet.

På kyrkans östra sida står också en klockstapel.