Stäng fönster Skellefteå kn, BYSKE 2:5 BYSKE KYRKA

Beskrivning
Den s.k. Gamla kyrkogården invigdes samtidigt som kyrkan 1872 och omges av en bogårdsmur av skalmurstyp i norr, öster och söder. I väster och nordväst avgränsas området med en häck, vilket markerar det område som utvidgades 1925. Häcken tillkom på 1960-talet och ersatte ett vitmålat trästaket. Entrén är belägen mot norr och markeras med grindstolpar av grovhuggen granit och grindar av smidesjärn som tillkom 1931. Terrängen sluttar lätt ner mot Byskeälven i söder, som till stor del skyms av högre och tätare vegetation i älvsnipan. Infarten från entrén mot gravkapellet är asfalterad, men i övrigt har kyrkogården grusgångar som leder runt den, rakt genom i öst-västlig riktning samt delvis i avrundade slingor i öster. Före utvidgningen mot väster låg gravkapellet mitt på kyrkogården. De två korsande gångar som möts där är i sin norra och västra del kantade av björkalléer. I övrigt består vegetationen av björkar, rönnar, enstaka buskar av hägg och syrén, samt en del rygghäckar.

Det åttakantiga gravkapellet/likboden är uppfört 1877. Byggnaden har ljusmålad stående locklistpanel, sexdelade krysspostfönster och tälttak täckt av dubbelfalsad skivplåt. Pardörren med speglar och överljus är brunmålad och har vita foder.

Öster om gravkapellet finns ett antal grusgravar kvar, omgärdade med stenram, häckar eller i ett par fall av smidesjärnstaket. Familjegravarna i områdets mitt dominerades tidigare av grusgravar omgärdade av häck men de ersattes 1972-75 av vidgade häckrum med gräsmatta för att förenkla skötseln. Området runt gravkapellet och i norra hörnet är ursprungligen allmängravfält, men områdena är delvis omgrävda och familjegravar inlagda. Väster om gravkapellet finns endast gravar i gräsmatta, indelade i gravkvarter, både med och utan rygghäckar. Kyrkogården har övervägande stående gravstenar, men väster om gravkapellet finns även ett stort antal träkors och järnkors och även en del liggande stenplattor. I kyrkogårdens sydvästra hörn, nära den brusande Byskeälven, finns kyrkokonstnären Torsten Nordbergs enkla liggande gravsten. Utöver de många järnkorsen i väster är gravkapellet och den östra delen med grusgravar, slingrande grusgångar och i högre grad bevarad äldre prägel särskilt värdefull.

Norra kyrkogården, fram till 1977 kallad Nya kyrkogården, invigdes 1934 och är anlagd efter ritningar av länsträdgårdsmästare Erik Söderling från 1931 (reviderade 1934). Denna friliggande begravningsplats ligger i nordöstra delen av Byske samhälle och omges av Byskebäcken och skog i norr och öster, ett industriområde med Futurum-fabriken i söder och Storgatan i väster. E4:an passerar ca 200 m västerut och en del trafikbuller letar sig därför in mot kyrkogården. En bogårdsmur av kallmurad natursten med en björkrad längs insidan omger kyrkogården i väster och söder. I norr finns en bäckravin och en kort stenmur, samt en entré som i likhet med huvudentrén i väster har järngrindar med grindstolpar av huggna stenblock. I norr ligger även ekonomi-byggnader, medan parkeringar återfinns vid båda entréerna. Terrängen är plan på hela området. Infarten från norr ner till gravkapellet är asfalterad, liksom även planen runt gravkapellet och gångarna öster om det, men i övrigt är kyrkogårdens gångar grusade. Planen påminner en del om gamla kyrkogården, med två korsande björkalléförsedda gångar som möts vid gravkapellet. Trädslagen utgörs också huvudsakligen av björkar
och några rönnar, men ett område med tallar finns i sydost och nordost. Ett karaktärs-drag som skiljer kyrkogårdarna åt är att Norra kyrkogården domineras av rygghäckar. Några grusgravar med stenram finns längs den västra muren, men i övrigt finns enbart gravar i gräsmatta. Kyrkogården utvidgades öster om gravkapellet 1965 och 2001. Detta område har ett mer sentida uttryck med gravar lagda i rader utan rygghäckar och med asfalterade gångar. I nordost finns en minneslund, längst i öster fria gräsytor och området i sydost har karaktären av skogskyrkogård med höga tallar.

Det rektangulära gravkapellet är vitputsat och har skiffertäckt sadeltak. Det uppfördes 1938 efter ritningar av arkitekt Birger Dahlberg, Skellefteå, och präglas av en blandning mellan 20-talsklassicism och modernism. Taket och entréportiken är 20-talsklassicistisk medan byggnadens slutenhet och fönstersättning med högt placerade små fönster och ett stort fönster mot norr är tydligt modernistisk. År 1964 gjordes en tillbyggnad för lik-förvaring och sakristia i vinkel mot söder. Strax norr om begravningskapellet står en kvadratisk klockbock av vitputsad betong byggd 1977 efter ritningar av Bo Tjernström. Den harmonierar väl med gravkapellets stil. Från samma år är ekonomibyggnaden samt personalbyggnaden i trä som placerats i norr utanför begravningsplatsen.