Stäng fönster Göteborg kn, ASKIM 231:3 MIKAELSKYRKAN

Beskrivning
Anläggningen består av kyrkan, sammanbyggd med församlingslokaler, en fristående klockstapel samt en kyrkotomt. Söder om kyrkan ligger Backa skola (nuvarande Askims skola) och Askims norra kyrkogård, i sydväst ligger ett järnåldersgravfält. Norrut ligger Backa gård och i öster ansluter ett större område med flerbostadshus (Kobbegården). Små och större skogsområden ligger insprängda i omgivningarna.

KYRKOBYGGNADEN är uppförd i gult fasadtegel och har tre avtrappande byggnadskroppar placerade i en brant slänt. Takfallen är dolda, kyrkorummet markeras med en hög lanternin i den översta byggnaden. Anläggningen har ett särpräglat uttryck, med de tre "lådliknande" byggnadsdelarna som klättrar upp för sluttningen.

KYRKOTOMTEN är kuperad och sluttar kraftigt ned åt öster. VEGETATIONEN består av gräsbesådda ytor, buskage och uppvuxna träd. Väster om kyrkan finns en asfalterad vändplan. Ytan framför kyrkporten samt flertalet av GÅNGARNA och trapporna runt byggnaden är täckta med markplattor av cement med frilagd dansk sjösten.

FÖRSAMLINGSLOKALERNA ligger i anläggningens lägre byggnadsdelar. I den lägsta delen ligger ett daghem eller en förskola, med en anslutande inhägnad lekplats. Församlingsdelarna är utformade i samklang med kyrkan. I fasaderna är fönstersättningen den tydligaste markören som särskiljer församlingslokalerna från kyrkan.

KLOCKSTAPELN står sydväst om kyrkan och reser sig högt över kyrkoanläggningen. Den är smäckert utformad och komponerad för att bilda korsformer i alla fyra väderstreck. Stapeln är uppbyggd av släta ljusgrå betongskivor, där fyra stående skivor bär ett "bjälklag" nära stapelns topp. KLOCKAN hänger synlig bakom ett enkelt gallerverk av stående rostfria spjälor.

Miljön runt kyrkan är av stor historisk betydelse för Askim. Området är ett gammalt sockencentrum där utvecklingen kan följas från förhistorisk tid till nutid. Precis sydväst om klockstapeln ligger ett område med FORNLÄMNINGAR, daterade till järnålder, som visar på den långa kontinuiteten av boende i området.

Askims NORRA KYRKOGÅRD, söder om kyrkan, är mycket gammal och har tidigare tillhört socknens medeltida kyrka. Kyrkan brann ner mitt under en gudstjänst år 1876. Den gamla kyrkan beskrivs under "Askims kyrka" http://www.bebyggelseregistret.raa.se/byggnad_hist.asp?id=212339&inv=934&depth=1
Kyrkogården består av en äldre muromgärdad del och en senare utvidgad del i norr. Den gamla kyrkogården omgärdas av en hög och bred kallmurad skalmur. Platsen för den gamla kyrkan är markerad med en minnessten som restes 1965. Vitputsade STIGPORTAR med branta tegeltäckta takfall utgör ingångar till kyrkogården i väst och öst. I anslutning till den östra stigporten sitter utskjutande stenar i muren som bildar steg. Stegens ursprungliga betydelse är okänd, liksom murens ålder. Utefter den östra muren står äldre gravstenar från 1600- och 1700-talen uppställda. I den norra muren finns en öppning till den senare utvidgade delen. I stigportarna och öppningen i den norra muren sitter brunmålade trägrindar av likartat utförande. Den nyare delen är omgärdad av låg kallstensmur uppbyggd av större stenar, samt av häckplanteringar utefter vägen upp mot kyrkan.

BACKA SKOLA uppfördes 1865 och tillbyggdes bl.a. 1926. Skolan är fortfarande i bruk och omges idag av yngre skolhus. Det gamla skolhuset är av trä i 1-2 våningar och består av tre sammanbyggda delar.

Den äldre kyrkogården och skolan ingår i bevarandeprogrammet för Göteborgs kommun. (Avgränsningen kan ses på kyrkans situationsplan.) Gravfältet skyddas av fornminneslagen.