Stäng fönster Töreboda kn, ÄLGARÅS 11:1 ÄLGARÅS KYRKA

Beskrivning
ÄLGARÅS KYRKA - Älgarås kyrka är öst-västligt orienterad i nordöstligaste delen av en tämligen vidsträckt kyrkogård. Kyrkogården, som ligger på en ås, sluttar mot väster. Kyrkan ligger på åsens krön. Sydöst om kyrkan ligger ett magasin. Kyrkogården har i söder, utökats i flera omgångar från 1823 och framåt. Även i väster har kyrkogården troligen utvidgats. Södra delen når längre åt öster än den gamla delen. Såväl den gamla som den nya delen omgärdas av kallmurade stenmurar och trädrader. I väster är en stödmur, varpå häckar planterats. Från landsvägen i väster finns två dubbla smidesgrindar med spjälor, placerade mellan fyrsidiga stenstolpar. En av dessa leder från kyrkans västport. Från grindarna finns grusgångar mot öster. Endast den södra är asfalterad, men båda kantas av lövträdsalléer. I öster utgörs ingången av två smalare och en vidare muröppning (norr om magasinet). Även mellan den nya och gamla delen av kyrkogården söder om kyrkan finns en muröppning. I nordmuren finns en äldre enkelgrind av smide, troligen från 1800-talet, mellan fyrsidiga stenstolpar.
Tydlig kvarterindelning saknas, men grusgångar finns utmed murarna samt framför kyrkogårdsportarna. Söder om koret finns en gravsten från 1600-talet. På den södra delen av kyrkogården finns sedan 1952 en ceremoniplats med katafalk och ett altare av kalksten samt på altaret ett träkors. Platsen fungerar sedan 1995 som minneslund.
MAGASIN - Den timrade byggnaden uppfördes som sockenmagasin 1786, men har efter 1820 även fungerat som s.k. kyrkhärbärge. I senare tid har bodens södra del ombyggts till bårhus. Norra delen innehåller sedan 1995 en handikapptoalett. Magasinet har inbyggda knutar och är klädd med röd locklistpanel. På sadeltaket ligger enkupigt lertegel. Mot väster finns två dörrar med fiskbensmönstrad, träfärgad fyllning.