Stäng fönster Hudiksvall kn, HÖGS ANNEXHEMMAN 2:1 HÖGS KYRKA

Beskrivning
Högs klockstapel uppfördes år 1792 under ledning av Mårten Nilsson Frisk från Tuna. Omkring år 1910 byggdes boden om från att ha varit rektangulär med ett sadeltak till en åttkantig bod med ett konformat tak. Bodens ytterväggar och tak är spåntäckta. Den öppna gallerivåningen ovan boden har ett räcke som bärs upp av svarvade balusterdockor. Åtta spånklädda stolpar, vilka avslutas med profilerade kapitäl, bär upp klockhuven med ett karnissvängt spåntäckt tak. En kraftfull lökkupol kröner klockstapeln.

Väster om kyrkan sträcker sig en hög stödmur av sten längs med hela kyrkogården, som i huvudsak är belägen på kyrkans södra sida. Från grusplanen som flankeras av klockstapeln och sockenstugan sträcker sig en grusgång genom en björkallé fram till kyrkogårdens västra entré. Vid trappan som leder till kyrkogården står två runstenar. På var sida om trappan finns grindstolpar av järn med årtalet 1907. Järnstaketet, som är tillverkat av smeden Erik Larsson i Hallsta, är nedplockat men grindstolparna står kvar på den västra och östra sidan om kyrkan. I den östra delen av kyrkogården är den vitkalkade och spåntäckta stigporten bevarad.

Kyrkogården är anlagd på en plan gräsbevuxen yta med en grusgång som omramar kyrkogården söder om kyrkan. En grusgång sträcker sig i nord-sydlig riktning fram till den utbyggda delen av kyrkogården. Enligt äldre fotografier har det funnits häck- och trädplanteringar på gräsytorna men nu finns endast ett fåtal häckplanteringar kvar. Några syrener är planterade nordväst om kyrkan. Norr och öster om kyrkan växer lönnar. Kyrkogården omgärdas av en häckplantering. I söder är kyrkogården utbyggd vilket markeras av en nivåskillnad och björkar. Den utbyggda delen är omgiven av björkar i samtliga väderstreck. Där är en minneslund anlagd år 1989 i form av en cirkel som markeras av tujor.

Gravvårdarna är i huvudsak enkla och låga i sten. Några enstaka vitmålade träkors och gjutjärnskors finns på kyrkogården. Endast en grav med gjutjärnstaket och påkostad sten är bevarad.