Stäng fönster Arboga kn, KOLAREN 9

Beskrivning
Bebyggelsen i kvarteret Kolaren ger ett mycket splittrat intryck och byggnadernas placering framstår närmast som slumpmässiga. Även fastighetsgränserna är märkliga. På Kolaren 9 finns bebyggelse från; före 1857, 1947 och 1973. Helt utan relation eller anpassning till varandra. Ur kulturhistorisk synpunkt är det endast huvudbyggnaden från före 1857 ,en liten ålderstigen rest i det nordöstra hörnet, som behöver beskrivas. Byggnaden är ett mycket vackert smalt 2-våningshus med traditionellt portlider dvs. en typisk arbogagård. Byggnaden har inte heller exteriört förvanskats nämnvärt under sentida renoveringar.
Fastigheten ingår i det bebyggelseområde som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650.
Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1644 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1969).